En svensk förmedlare av aktier i börsaktuella EEW dömdes förra året till fängelse för sin inblandning i Contender-svindeln. I väntan på att överklagan ska tas upp i hovrätten fortsätter mannen att marknadsföra EEW som han kallar för "ett fantastiskt investeringscase" och "det viktigaste i mitt liv".
Misstänkt i Contender-härvan – sålde EEW-aktier
Mest läst i kategorin
Realtid har i en rad artiklar granskat solenergibolaget EEW som så sent som i mars sjösatte en private placement för att ta in motsvarande 152 miljoner kronor, och som nu siktar på en notering på Londonbörsen.
Samtidigt har det visat sig att aktier i bolaget har sålts till svenska investerare sedan åtminstone 2019. Det har skett genom en grupp marknadsförare av aktier som i drygt tio år har salufört en rad olika placeringar – ofta med stora förluster.
I centrum står Lars Nicholls med bolaget Elln Invest som är den som förmedlat de befintliga aktierna som sålts i Sverige innan den nu pågående investeringsrundan som sker i form av en emission av nya aktier enligt EEW.
En av de som tidigt varit med och marknadsfört aktierna är Nicholls tidigare kollega Fredrik Rönnberg. Realtid har tagit del av mejlkorrespondens som visar att Rönnberg redan i början av 2019 kontaktade investerare med ett erbjudande om att köpa in sig i EEW.
Investerarna erbjöds chansen att köpa in sig till ett bra pris i ett ”fantastiskt case inom Solenergi” som redan då beskrevs som börsaktuellt.
”Här kommer information om Eco Energy World (EEW) som skall börsnoteras på huvudlista i London under Q2, fantastiskt bra case till rabatt!”, förklarade Rönnberg i ett mejl.
Risken beskrevs samtidigt som mycket begränsad: ”Ingenting är 100% säkert men det här är nog den bästa investeringsmöjlighet jag haft (ej hög risk)”.
Contender-svindeln
Vad få kände till vid tidpunkten var att Fredrik Rönnberg sedan december 2017 stod åtalad för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott för sin inblandning i Contender-svindeln.
Rönnberg var tillsammans med affärspartnern Fredrik Rodger största ägare i Contender Kapital som under åren 2008 till och med 2013 förmedlade lån om cirka 600 miljoner kronor till affärsmannen Johan Ulanders bolag, enligt domstolsdokument. Det handlar om en rad olika finansiella produkter som fastighetsprojektet Stella Polaris i Dubai och Contender-obligationerna som skulle användas för att finansiera en rad olika gruvprojekt men där stora belopp gick till GKL Growth Capital vars aktier i sin tur skulle fungera som säkerhet för obligationerna.
2015 gjorde EBM en razzia mot GKL och flera av de inblandade Contender-säljarna, däribland Fredrik Rönnberg.
I mars förra året kom domen i Solna tingsrätt. Rönnberg dömdes till tio månaders fängelse för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Åklagare Stig Åström vid Ekobrottsmyndigheten hävdade att Fredrik Rönnberg var ansvarig för att Contender Kapital inte bokförde garantier på 54 miljoner som bolaget gett sina kunder i samband med att de sålde in Ulander-relaterade låneprodukter. När lånen förföll utan att de betalades tillbaka borde bolaget ha bokfört de uppkomna skulderna.
Fredrik Rönnberg förnekar brott och hävdade å sin sida att garantierna inte varit bindande utfästelser. Detta då vd Fredrik Rodger inte hade behörighet att ”pantsätta bolaget flera gånger vad det är värt” genom att skriva under garantierna.
Därmed följer, resonerade försvaret, att borgenärerna – alltså de kunder som förlorat pengar på produkterna – måste ha ”varit i ond tro”. De måste ha insett att Fredrik Rodger inte var behörig och att garantierna därför inte kunde ha vara bindande. Och om garantierna inte var bindande, fanns det ingen skyldighet att ta upp garantier eller skulder i Contenders årsredovisning.
Åklagaren menade vidare att en överföring från Johan Ulanders bolag till Fredrik Rönnbergs konto på en dryg miljon var provision. Rönnberg borde alltså ha skattat för den miljonen. Fredrik Rönnbergs hävdade å sin sida att det rörde sig om ett lån.
Tingsrätten gick på åklagarens linje. När det gäller garantierna skriver domstolen att ett ”uppenbart skäl till att utelämna den aktuella informationen är att det skulle ha omöjliggjort fortsatt verksamhet i bolaget eftersom åtagandena vida översteg det egna kapitalet.”
Både Fredrik Rönnberg och åklagaren har överklagat domen till hovrätten. Målet är ännu inte utsatt till förhandling.
Flera andra personer som var inblandade i Contender-härvan har dömts för liknande brottslighet, exempelvis för att ha tagit emot provisioner utan att skatta. Fredrik Rodger dömdes för egen del i slutet av 2019 till tre år och fyra månaders fängelse av hovrätten för försvårande av skattekontroll, grovt brott, oredligt förfarande, grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott samt svindleri, grovt brott. Han dömdes även till näringsförbud under fem år. Även Fredrik Rodger dömdes mot sitt nekande.
EEW-säljarna – gamla bekanta
Av den mejlkorrespondens som Realtid tagit del av har Fredrik Rönnberg haft kontakt med sina kunder såväl före som efter domen i tingsrätten. Han har kontinuerligt förmedlat information om EEW som bland annat kommit från Lars Nicholls på Elln Invest.
Precis som Fredrik Rönnberg har Lars Nicholls varit med och rest kapital till bland annat ovan nämnda Johan Ulanders olika affärsprojekt, inledningsvis via bolaget Hennig-Nicholls i Uppsala.
2012 och 2013 omstrukturerades flera inblandade säljbolag och medarbetare från både Contender och Hennig-Nicholls samlades under det nya namnet Intacta Kapital, som Contender bytte namn till. Rönnberg och Nicholls var där kollegor åtminstone till 2015 tillsammans med bland andra Jimmy Ededahl som också marknadsfört EEW-aktier i Sverige. Den sistnämnda säljer nu via det egna bolaget Eder Förvaltning.
Även Peter Lindh, som också har marknadsfört EEW-aktier, är en gammal bekant i nätverket genom sin roll på GKL.
Fick inga aktier
En av de frågor som Rönnbergs kunder varit mycket intresserade av var hur de skulle få sina EEW-aktier registrerade. I och med att de köpte redan 2019 skulle de bli aktieägare i det Cypern-bolag som då fungerade som EEW-sfärens moderbolag. Av en avräkningsnota framkommer att försäljningen av EEW-aktier skedde via bolaget BCX Invest Ltd på Brittiska Jungfruöarna. Det är samma säljare som även sålt aktier till andra svenska investerare, vilket Realtid har rapporterat om tidigare.
BCX uppgavs äga 95 procent av aktierna i EEW på Cypern 2019. Men detta stämmer inte med uppgifter från Cyperns bolagsregister där det framgår att EEW-grundaren Svante Kumlin ska vara den enda registrerade ägaren. Pengarna för aktierna betalades samtidigt in till ett helt annat bolag – till ett konto i en schweizisk bank som tillhörde bolaget EJB Trading AG.
I november 2019 hade Lars Nicholls besked om en lösning för hur aktierna skulle distribueras. I ett mejl som vidarebefordrades till Fredrik Rönnbergs EEW-köpande kunder framgår att investerare som köpt aktier i cypriotiska EEW snart skulle få aktier i ett nytt brittiskt bolag istället. Brittiska EEW är det som idag är moderbolaget i koncernen.
”Under december kommer bolagets hemvist att flyttas från dagens Cypern till ett sk UK-bolag (Englandsregistrerat bolag), varpå registreringsnummer etc kommer att ändras. Alla aktieägare i Eco Energy World kommer per automatik erhålla samma antal aktier och ägarandel i det nya UK-bolaget. Samtidigt registreras det nya bolagets aktier i Euroclear/Crest varefter aktierna därefter kommer att levereras till kundernas/investerarnas depåer”, skriver Lars Nicholls.
Men i skrivande stund, maj 2021, har flera av Fredrik Rönnbergs kunder fortfarande inte sett skymten av några aktier. En av investerarna, som Realtid varit i kontakt med, har på egen hand försökt få ut en aktiebok från EEW för att kontrollera att hen var registrerad som ägare men fick aldrig se den.
Flera andra investerare som Realtid har varit i kontakt med har istället för aktier fått olika former av intyg att de är upptagna som ägare i EEW.
Försöker lugna köparna
Efter Realtids artiklar om EEW under hösten 2020 försökte Fredrik Rönnberg lugna köparna som ställde frågor bland annat om varför Svante Kumlin och EEW förnekat att det sålts aktier i organiserad form till svenska investerare. Rönnberg svarar då i ett mejl att ”Elln Invest/Lars Nicholls har varit tydlig med att det är grundaren/huvudägaren som säljer av en del aktier innan börsnoteringen.”
Han menade också att EEW borde ha hanterat frågan om aktiespridningen bättre: ”Nu har det blivit en ’höna av en fjäder’”.
Rönnberg gjorde också sitt bästa för att haussa EEW som investering ännu en gång:
”Av all information vi har (inklusive Paretos presentation) så är EEW ett fantastiskt investeringscase i en glödhet sektor. För egen del så är EEW det viktigaste i mitt liv då en förväntad utveckling enligt bolagets senaste presentation (september) innebär en väldigt bra investering för oss aktieägare och börsnoteringen närmar sig då den är planerad till början av dec”.
EEW har meddelat att bolaget siktar på en börsnotering senare i år. Pareto är inte längre rådgivare till bolaget.
Fredrik Rönnberg har valt att svara på Realtids frågor via e-post. Han bekräftar att han förmedlat EEW-aktier men enbart till en begränsad krets. Dessutom har han själv med närstående köpt aktier, uppger han.
”När det gäller EEW har jag ett enda intresse och det är att investeringen i EEW-aktier skall bli så bra som möjligt för mig och mina vänner. Av all information och allt material jag tagit del av i kombination med hur sektorn ser ut och förväntas utvecklas under lång tid framöver finns väldigt goda möjligheter till en mycket bra investering för alla aktieägare”, skriver Fredrik Rönnberg.
Han uppger vidare att han inte sysslar med någon tillståndspliktig verksamhet och säger att han inte haft fått något uppdrag att sprida EEW-aktier:
”Svaret är att jag inte fått något uppdrag, jag känner Lars Nicholls väl sedan länge och har ett stort förtroende för honom. Han vet att jag inte jobbar med investeringar längre om det inte är något extraordinärt bra och där risken inte får vara för hög och bolaget skall vara lönsamt och enkelt att begripa. Han berättade för mig vintern 2019 om EEW och att det var en jätteintressant möjlighet i ett solenergibolag som jag borde kika på och försöka investera i själv om jag hade möjlighet.”
Fredrik Rönnberg avslutar:
”Min absoluta tro är att ni är helt fel ute i era kritiska artiklar om EEW och ifrågasättanden av de som sålt aktier i EEW, förhoppningsvis kommer det också att visa sig inom kort.”
Fotnot: EEW har vid upprepade tillfällen förnekat att det pågått någon organiserad aktieförsäljning i Sverige på uppdrag av bolaget eller dess huvudägare. Det gäller även för den pågående investeringsrundan.
”You mention in your email that certain parties are acting on behalf of EEW. Just to clarify, this is simply not the case and neither EEW or Svante Kumlin have engaged any such parties apart from UK advisers for the private placement”, skrev EEW:s pr-byrå Buchanan i ett mejl till Realtid i mars.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.