Realtid

Miljonböter för Jon Jonssons hedgefond

Sara Johansson
Uppdaterad: 23 mars 2012Publicerad: 23 mars 2012

Jon Jonssons investeringsfond SSE Opportunities vill inte betala Finansinspektionens flaggningsböter på 1,5 miljoner kronor efter en nyemission i Commodity Quest.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Finansbloggaren och den tidigare Carnegie-chefen Jon Jonssons investeringsfond SSE Opportunities Ltd har hamnat i storbråk med Finansinspektionen. Bolaget krävs nu på 1,5 miljoner kronor i straffavgift.

Av FI:s beslut framkommer det att investeringsfonden ökade sitt innehav i Commodity Quest, som delvis är ägt av finansmannen Bernhard von der Osten-Sacken, den 24 augusti 2010. SSE:s innehav översteg då 5 procent av samtliga aktier i Commodity Quest.

FI skriver att SSE inte meddelat myndigheten att man ändrat sitt innehav i det då NGM-noterade bolaget. (I dag är bolaget noterat på Aktietorget)

I ett yttrande till myndigheten skriver Jon Jonssons investeringsfond att det aldrig var bolagets avsikt att få en kontrollerande position i Commodity Quest, att missleda marknaden eller bli en större aktieägare.

SSE Opportunities har anlitat Gernant & Danielsson-advokaten Carl Westerberg och juristen Patrik Danielsson som har överklagat FI:s beslut och yrkar att förvaltningsrätten sänker straffavgiften.

I en inlaga till domstolen beskriver ombuden vad som egentligen har hänt. Investeringsfonden har bland andra investerare agerat som en så kallad emissionsgarant, det vill säga bolaget åtog sig att teckna aktier i nyemissionen i den utsträckning den inte fulltecknades av Commodity Quests ordinarie aktieägare.

SSE Opportunities hade dock ett villkor och det var att dess innehav inte skulle överstiga 5 procent av det totala antalet aktier, eller röstantalet, i Commodity Quest.

SSE Opportunities teckningslikvid uppgick slutligen till 2,76 miljoner kronor.

ANNONS

Men trots villkoret som investeringsfonden ställt tilldelades fonden fler aktier i emissionen än vad man hade räknat med och innehavet passerade därmed 5 procent.

SSE förklarar att färre aktier gavs ut än väntat, vilket medförde att det totala antalet aktier i Commodity Quest blev lägre än väntat och därmed blev även investeringsfondens ägarandel större än väntat.

”Commodity Quest uppmärksammade inte SSE Opportunities på den alltför höga tilldelningen av aktier och olyckligtvis uppmärksammade SSE Opportunities inte heller detta självt”, skriver Carl Westerberg och juristen Patrik Danielsson i överklagandet till förvaltningsrätten.

Som förklaring till att man inte uppmärksammat detta hänvisar ombuden till att det under den aktuella tidsperioden förekom en rad aktiviteter i Commodity Quest som påverkade antalet aktier i bolaget samtidigt som informationsgivningen från bolaget var bristfällig. Detta gjorde det svårt för externa investerare, som SSE Opportunities, att följa aktiviteterna i bolaget, resonerar advokaten Carl Westerberg och juristen Patrik Danielsson.

Att SSE inte svarat på FI:s två första brev som skickats till bolaget beror på att man inte mottagit dessa. Ombuden förklarar att investeringsfonden är baserad på Jersey och bolagets administration hanteras av ett annat bolag.

FI skriver dock i sitt beslut att anmälan till myndigheten är mer än 40 handelsdagar sen. Några omständigheter som gör förseningen ursäktlig har inte framkommit i ärendet och därför ska bolaget betala 1,5 miljoner kronor.

Enligt Carl Westerberg och Patrik Danielsson är avgiften ”oproportionerligt hög” och bör sänkas. De menar att bolaget inte ska klandras för att FI:s brev inte nått bolaget. De hävdar snarare att det föreligger en förmildrande omständighet och den handlar om att Commodity Quests aktier inte längre var listade på NGM när investeringsfonden slutligen nåddes av FI:s brev. Aktierna var därmed inte föremål för anmälningsskyldighet och därför fanns inte heller skäl att anmäla innehavet.

De hänvisar även till att SSE Opportunities inte aktivt sökt en kontrollpost i Commodity Quest i syfte att ”utöva ägarinflytande eller att uppnå insyn och medvetet dolt detta för marknaden”.

ANNONS

Ombuden pekar även på att det rör sig om en transaktion av ”ytterst begränsad storlek” i ett bolag med ”väldigt lågt börsvärde”.

SSE Opportunities teckningslikvid uppgick alltså till 2,76 miljoner kronor.

”Detta innebär att den särskilda avgift som har påförts SSE Opportunities motsvarar drygt halva värdet av den aktuella transaktionen och uppgår till mer än 50-100 procent av det värde som SSE Opportunities innehav hade vid tidpunkten”.

Ombuden menar att FI:s straffavgift visserligen verkar avskräckande men i proportion till det lilla bolaget är avgiften ”betydligt högre än vad som varit motiverat ur ett preventivt syfte”.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sara Johansson
Sara Johansson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]