Investor och svenska staten hör till de största vinnarna när börsbolagen vräker ut miljarder över aktieägarna. Hittills summeras utdelningarna till cirka 130 miljarder kronor och ännu återstår mängder av tunga bokslut.
Miljarder regnar över Investors aktieägare
Mest läst i kategorin
Drygt 60 bolag är noterade på Stockholmsbörsens storbolagslista. Av dem har bara en tredjedel lagt fram sina rapporter och lämnat förslag på hur stora vårens aktieutdelningar ska bli.
Ändå har jätteutdelningarna duggat tätt. Störst så här långt är utskiftningen från Atlas Copco på drygt 27 miljarder kronor. Den kommer sannolikt att överträffas av Telia Sonera, som flaggat för en utdelning på omkring 28 miljarder, men som ännu inte lämnat något formellt förslag.
Andra generösa utdelningsförslag kommer från Volvo (20,2 miljarder kronor), H & M (9,5 miljarder), Ericsson (7,9 miljarder), Sandvik (7,4 miljarder) och SKF (6,6 miljarder).
Totalt har de storbolag som hittills rapporterat, plus Telia Sonera, aviserat utdelningar på närmare 130 miljarder kronor, visar TT:s beräkningar. Då är både vanliga utdelningar och så kallade inlösenprogram, ett annat sätt att överföra pengar till aktieägarna, inräknade.
Martin Guri, analyschef på bankkoncernen SEB, anser att utfallet ”ligger på den positiva sidan” medan kollegan på analytikerfirman Cheuvreux Nordic, Rodney Alfvén, tycker att utdelningarna ligger i nivå med förväntningarna.
– Det har varit överraskningsfritt än så länge, säger Alfvén.
En gemensam nämnare för flera av de börsjättar som delar ut mest är att Investor är storägare. Wallenbergsfärens maktbolag kan tillsammans med familjestiftelserna se fram emot ett kassatillskott på omkring fem miljarder från de bolag som hittills kommit med bokslut. Och flera kronjuveler i sfären återstår.
– Vi har sett att här finns det en kapacitet att distribuera kapital till aktieägarna, säger Oscar Stege Unger, ansvarig för investerarrelationer på Investor, om att många sfärbolag skiftar ut stora belopp.
Han hävdar bestämt att företagen har råd med utdelningarna. Investeringar i ökad effektivitet, tillväxt och forskning och utveckling kommer alltid i första hand. Först därefter tittar Investor om det finns pengar över:
– Det är en väldigt tydlig prioriteringsordning för oss, säger Stege Unger.
Svenska staten är, med nästan hälften av aktierna i Telia Sonera och stora poster i Nordea och OMX, en annan av utdelningsfestens största vinnare. Många helstatliga bolag utanför börsen förväntas också dela ut omfattande belopp till ägaren. Därutöver väntar åtskilliga miljarder i intäkter när de rekordhöga utdelningarna ska beskattas.
Längre fram i bokslutsskörden räknar aktiemarknaden med stora utdelningar från exempelvis Scania och Electrolux, båda med Investor som storägare, och Boliden. Och så från storbankerna, inklusive Wallenbergs familjebank:
– SEB kan nog överraska på uppsidan när det gäller utdelning, säger Rodney Alfvén.
TT
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.