Realtid

Miljarder på kö från storbankerna

SEB, Handelsbanken, Nordea, Swedbank Foto: TT
Foto (montage): TT
Realtid.se
Uppdaterad: 20 aug. 2021Publicerad: 20 aug. 2021

UPPDATERAD. Efter att FI har släppt på bromsen kommer de fyra storbankerna på Stockholmsbörsen att dela ut drygt 65 miljarder kronor, enligt en prognos.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Finansinspektionen, FI, har nu aviserat att rekommendationen om restriktionern kring bankutdelningar, vilken i praktiken innebär ett utdelningsförbud, slopas när den löper ut 30 september 2021. 

För svensk del uppmanade Finansinspektionen, FI, bankerna att inte besluta om någon utdelning alls vid årsstämmorna 2020. Rekommendationen förlängdes senare till och med 30 september 2021, med skillnaden att bankerna fick tillåtelse att skifta ut upp till 25 procent av den sammanlagda vinsten för 2019 och 2020.

Utöver de aktieutdelningar som Stockholmsbörsens fyra storbankerna redan gjorts i år, totalt 28 miljarder kronor, visar ABG Sundal Colliers prognos från i juni på att kvartetten kommer dela ut ytterligare drygt 65 miljarder kronor under 2021 i form av både utdelningar och återköp. Det innebär i så fall utdelningar på totalt 93 miljarder kronor under 2021. 

Av de totalt 65 miljarder kronor i utdelningar som investmentbanken räknar med kommer mer än hälften från Nordea, som hittills i år lämnat en utdelning på 0,07 euro per aktie, motsvarande totalt cirka 2,9 miljarder kronor. Från Nordea räknar ABG Sundal Collier med ytterligare motsvarande cirka 37 miljarder kronor i år, varav cirka 7 miljarder kronor i form av aktieåterköp.

Från Handelsbanken, som tidigare i år delade ut 4,10 kronor per aktie, totalt cirka 8,1 miljarder kronor, väntas senare i år ytterligare utdelningar på 10,9 miljarder kronor eller 5,5 kronor per aktie. Banken ska nu efter FI:s besked utvärdera kapitalsituationen, säger Viktoria Aastrup, Chef Press och Samordning i Handelsbanken. 

– Vi noterar FI:s besked som kommer att ingå i styrelsens utvärdering av kapitalsituationen, säger hon till Realtid.

SEB, som i likhet med Handelsbanken, redan har lämnat en utdelning på 4,10 kronor per aktie i år, totalt 8,9 miljarder kronor, kommer, enligt ABG Sundal Colliers prognos, att dela ut ytterligare 9,8 miljarder kronor fram till årsskiftet, varav 3 miljarder kronor i form av aktieåterköp. 

– Vi har självklart noterat beskedet och kikar nu på vad det innebär för oss. Men vi har i detta skede inte mer att tillägga till vad vi sa i samband med kvartalsrapporten i juli, säger Henrik Westman, tillförordnad kommunikationschef på SEB, i en skriftlig kommentar till Realtid. 

ANNONS

I juli skrev SEB så här i sin delårsrapport: ”SEB inväntar för närvarande Finansinspektionens syn på vad som gäller och kommer därefter besluta hur den nuvarande överkapitaliseringen ska hanteras.”

Swedbank lämnade i våras en utdelning på 7,25 kronor per aktie, totalt 8,1 miljarder kronor, och väntas återkomma med ytterligare en lika stor utdelning i höst. 

– Vd och ordförande har varit tydliga med Swedbanks ambition är att lämna ytterligare utdelning för 2019 och 2020. Nu ser vi att Finansinspektionen fattat beslut om att inte förlänga rekommendationen kring begränsningar och det ger förutsättningar för styrelse och ägare att fatta beslut i frågan, säger Unni Jerndal, Swedbanks presschef.

Swedbanks policy är att dela ut 50 procent av vinsten.

– Vi har hittills i år delat ut totalt 7,25 kronor per aktie och har ungefär samma belopp per aktie kvar, som vi kan dela ut för 2019 och 2020.

Nordea, som en följd av flytten av moderbolagets säte till Finland, omfattats av ECB:s direkta tillsyn sedan 2018. Banken står redo att dela ut de ej utbetalda utdelningarna för 2019–2020, säger Mikaela Grönlund, presskommunikatör för Nordea, till Realtid.

– Vi håller fast vid vår kapital- och utdelningspolicy, som innefattar att eftersträva en effektiv kapitalstruktur. Som tidigare meddelats är Nordea redo att dela ut de ej utbetalda utdelningarna för 2019–20. Styrelsen är redo att besluta om en utdelning av högst 0,72 euro per aktie, med utdelning i oktober, när de nuvarande restriktionerna har hävts. Vad gäller återköp av aktier, avser vi att påbörja programmet under fjärde kvartalet och har nu inlett ansökningsprocessen.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS