Nu avslöjas historien bakom premiepensionsbolaget Falcon Funds uppgång och fall. Realtid har talat med TV4-journalisten Jens B Nordströms om nya boken "Det stora pensionsrånet – Miljardsvindeln i Falcon funds".
Miljardbedrägeriet Falcon Funds under lupp i ny bok
Mest läst i kategorin
Miljardsvindeln i Falcon Funds är i fokus för TV4-journalisten Jens B Nordströms nya bok ”Det stora pensionsrånet”. I boken avslöjas bland annat hur Falcon Funds faktiskt föll.
Historien är numera välbekant: Pensionsmyndigheten konstaterade i början av 2016 att säljare och rådgivningsföretag med koppling till Falcon Funds tagit sig in på kundernas pensionssparkonton med hjälp av Bank-ID och myndigheterna stänger alla möjligheter till insättning till fonderna. I maj samma år sänds det undersökande TV-programmet Kalla Fakta och i juni säger Pensionsmyndigheten upp avtalet med Falcon Funds. Det får Falcon Funds att protestera och överklaga besluten i både Förvaltningsdomstolen och tingsrätten.
– Därefter hörs ingenting på flera månader förrän i oktober när Pensionsmyndigheten håller sin berömda presskonferens. Vad som har hänt under dessa månader är en helt okänd historia som jag nu berättar om i boken, säger Jens B Nordström.
Enligt honom görs de mest katastrofala affärerna under dessa månader, samtidigt som det pågår ett regelrätt ställningskrig mellan svenska myndigheter och myndigheter på Malta, där Falcon Funds är registrerat.
– En förklaring till de låsta positionerna är att Falcon Funds rekryterade Maltas motsvarighet till Anders Borg, alltså landets tidigare finansminister. Han känner viktiga personer på de rätta posterna, vilket fick den juridiska situationen att helt gå i baklås. Det hela löstes upp först när EU på central nivå satte ner foten, genom den europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten ESMA. Flera av mina källor säger att man i Malta gjorde allt för att rädda ansiktet, säger han.
I boken framgår även att centralfiguren Emil Amir Ingmanson, som numera heter Max Serwin, blir frälst och använde en av församlingsmedlemmarna för sina egna syften.
– I förundersökningen går att läsa att församlingsmedlemmen i ena andetaget diskuterade årets sommarkyrka och i det andra hur man skulle komma vidare med pengarna i Falcon Funds. Det var en något bisarr läsning. För övrigt var Emil Amir Ingmanson omtyckt i församlingen och hans gudstro framstod inte alls påklistrad på något sätt, säger Jens B Nordström.
I våras dömdes fyra personer i Falcon Funds ledning till fängelse – men frågan är om det fortfarande finns systemfel i det svenska premiepensionsvalsupplägget.
– Det har helt klart blivit bättre än den vildavästernperiod som var förr, men en insikt är att Pensionsmyndigheten alltid ligger ett steg efter. Så fort pengar ligger obevakade så finns det folk som vill komma åt dem och om myndigheten stänger en dörr så öppnar de kriminella elementen en annan. Det som hände i fallet med Falcon Funds kan idag inte hända igen på samma sätt, men det kan säkert hända något annat på något annat sätt. Det svenska premiepensionsvalsystemet har låga trösklar och mycket svagare tillsyn än många andra länder, säger Jens B Nordström.
Närmast framöver ska han göra en ljudbok av boken och om något år kommer sannolikt en pocketupplaga.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.