Realtid

Militärkupp kan kosta Fiji 1 miljard

Olle Blomkvist
Uppdaterad: 08 dec. 2006Publicerad: 08 dec. 2006

Paradisön Fiji skakas om av ännu en militärkupp som beräknas kosta landet närmare 1 miljard kronor i uteblivet bistånd. Militären kontrollerar nu landet från huvudstaden Suva och turisterna flyr ännu en gång från paradiset.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

NYA ZEELAND ”Dra er tillbaka eller riskera permanenta skador på Fijis ekonomi och invånare”, var Nya Zeelands premiärminister Helen Clarks meddelande till den fijianska militären strax innan övertagandet den 5 december.

Militära ledaren Voreqe ”Frank” Baihimarama slog dövörat till varningarna och ersatte demokratiskt valda premiärminister Qarase med Dr Jona Baravilala Senilagakali, som enligt NZHerald även är hans egen husläkare. Nu väntar ekonomiska sanktioner för Fiji. Nya Zeeland och Australien hotar med uteblivet bistånd och FN väntas knipa igen plånboken och behålla det fredsuppehållande bidraget.

Baihimarama försökte öka det folkliga stödet till kuppen genom att beordra lokala tidningar och tv-stationer
att rapportera om kuppen i positiva ordalag. Fiji Times, öns största tidning, stängde ner i protest.

Detta är den fjärde kuppen på tjugo år i Fiji. Titt som tätt kulminerar spänningarna mellan Fijis två största etniska grupper, infödda fijianer och fiji-indier, i militära politiska kupper.

Den nygenomförda kuppen handlar emellertid om oenigheter mellan fijianer. Enligt Baihimarama har Quarases styre kännetecknats av korruption och vanstyre, och han anser också presidenten varit alltför tillmötesgående gentemot kuppmännen från kuppen år 2000. Bland annat hade Quarase utlovat amnesti till de fängslade kuppmakarna, vilket Baihimarma motsatte sig.

Den fijianska dollarn har redan blivit svagare och utländska investerare är oroliga. Efter den förra politiska kuppen år 2000 drabbades klädindustrin hårt till följd av uteblivna bidrag från Australien och Nya Zeeland. Produktionen flyttades till konkurrerande länder vilket resulterade i att arbetslösheten sköt i höjden, exportinkomster sinade och investeringar från utlandet uteblev.

Ken Jackson, professor i utvecklingsstudier på Auckland University, misstänker att Kina, Japan och Taiwan nu kan tänkas fylla hålet i biståndskassan som Australien och Nya Zeeland lämnar denna gång.

– Kortsiktigt kan jag inte se att dessa länder har så mycket att vinna på att fylla biståndshålet förutom att de kanske kan dra nytta av billigare exportvaror om Fiji drabbas av en internationell bojkott. I ett långsiktigt perspektiv kan de vinna på att etablera goda affärskontakter och senare få positiv särbehandling, säger han till Realtid.se:s utsände.

ANNONS

Fijis räddare i nöden får se till att handla fort. Ekonomins drivhjul har redan börjat sakta ned allt eftersom arbetare sparkas och exportordrar blir färre. Kringliggande länders ambassader bedömer Fiji som högriskområde säkerhetsmässigt och rekommenderar starkt att semesterplaner ändras. Australien har skickat ett krigsfartyg ifall evakuering skulle bli nödvändig.

Lea Toska-Oppedal, norsk semesterfirare som befinner sig på en av de mindre fijianska öarna, säger att hon inte märker så mycket av kuppen än så länge.

– Rekommendationerna vi fick från resebyrån innan vi åkte var att hålla oss borta från Suva och det har vi gjort. Det enda vi är oroliga för är ifall flygplatsen skulle stänga och vi inte kommer härifrån på ett tag.

Anna Bengtsson

[email protected]

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS