Realtid

Medlemsattack på Bridge Group

Olle Blomkvist
Uppdaterad: 20 feb. 2007Publicerad: 20 feb. 2007

Medlemmar känner sig lurade av det aktieklubbsliknande Bridge Group. Och missnöjda avhoppare kräver upprättelse.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bridge Group uppskattas ha värvat 6.000 medlemmar, varav merparten i Sverige. En av dem är Johnny Kullenberg. Han blev rikskänd när han för sex år sedan valdes till ny ordförande i Svenska judoförbundet. Bakom posten låg en hård maktkamp.

Judo är Johnny Kullenbergs liv. Som förbundsbas kan han resa runt i världen. Regelbundet möts han och den judotokige president Putin på mattan. Johnny Kullenberg är även god vän med finansmannen Erik Penser, som hjälper honom med obligationsplaceringar.

När Johnny Kullenberg under hösten 2004 blev kontaktad av Bridge Group nappade han genast. Idén att investera i onoterade företag på väg mot börsen lockade honom.

Johnny Kullenberg berättar för Realtid.se att han investerade 17.000 kronor i medlemsavgift och kunde på så vis köpa aktier. Han fick ett konto och aktiedepå i Schweizbaserade ACH Securities. Som lockbete blev han delägare i Bridge Group och tilldelades samtidigt 540 aktier med ett utlovat värde motsvarande 1,42 dollar styck. I dag bedömer Johnny Kullenberg att aktierna är noll värda.

Det dröjde också för Bridge Group att iscensätta sin första aktieaffär. När medlemmarna ett år senare kunde investera i det snabbväxande Göteborgsföretaget Mindark, hade Johnny Kullenberg hunnit tröttna.

– Ganska snart fick jag en uppfattning att allt inte stod rätt till med Bridge. Det skickades aldrig ut någon information till medlemmarna. Jag visste ingenting om vad som hände i bolaget.

Medlemsavgiften på 17.000 kronor räknar han med är bortblåst.

– Jag har gett upp, säger Johnny Kullenberg och suckar tungt.

ANNONS

Bengt Anderson från Kumla tillhörde Bridge Groups högre skikt bland nätverksbildarna. Men blev utkastad när han började ställa frågor. Nu vill han ha upprättelse.

Han hade sysslat mycket med nätbildning innan han kom in i bilden hos Bridge Group. Först tyckte han att bolagets affärsidé var ett sunt och solitt koncept. Både för honom och medlemmarna.

Men misstron växte inom honom när löften började utebli. Den utpekade ägaren av Bridge Group, Mats Jäderberg, vägrade besvara hans frågor kring företaget.

– Han höll sig mest undan, säger han.

Till slut blev Bengt Andersson utkastad från Bridge Group. Hans medlemsavgift förverkades utan motivering och hans depåkonto i ACH Securities stängdes.

– Det kan inte vara lagligt att göra på det här viset. Vart har Bridge alla miljoner tagit vägen? Det finns ingen som helst redovisning från bolagets sida. Allt är rent skojeri.

Hans nätverkskollega Christer Jenderklint från Skultuna är antagligen den som har varit mest aktiv för att få klarhet i Bridge Group. Han har dessutom polisanmält Bridgeledaren Mats Jäderberg.

– Bridge är ett luftslott, konstaterar Christer Jenderklint.

ANNONS

Riktigt upprörd är Elisabeth Karlson från Salbohed i Sala kommun. Till vardags är hon vd på personalkooperativet Salboheds gymnasieskola. I hennes fall kan det handla om 50.000 förlorade kronor.

Men värst är ändå förlusten av vänner som hon har värvat till Bridge Group. Hon blir arg och bitter när hon tänker på det.

– Jag skäms att jag har dragit in vänner som har haft förtroende för mig, säger hon.

Elisabeth Karlsson satsade djärvt i två medlemsposter på totalt 34.000 kronor till Bridge. Men fick aldrig reda på att hon senare skulle betala en årlig avgift på 3.000 kronor till ACH Securities.

– När jag vägrade så blev jag utestängd från Bridge Group.

Dessutom hade hon inbetalat 20.000 kronor i Mindarks nyemission, som under hösten 2005 organiserades av Bridge Group. Även i detta fall har hon tappat hoppet.

– Jag var fullt medveten om att det finns risker i aktier. Inte att det skulle bli så här. Vilka leder Bridge, varför får vi ingen information? Allt verkar så oseriöst. Går det verkligen att bedriva en sådan här verksamhet lagligt i Sverige, undrar hon.

Sven Wettergrund

ANNONS

[email protected]

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Olle Blomkvist
Olle Blomkvist
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]