<pufftextlänk>I något av det dolda testar McDonalds att sänka kostnaderna genom en ny begränsad meny för Stockholms hamburgersugna nattbesökare.</pufftextlänk> Samtidigt, i renoveringskaoset på Kungsgatan 4, går restaurangchefen Fredrik Westergård ett steg längre och erbjuder sina kunder både bordsservering och hemkörning med en McDelivery-bil.
McDelivery – Nu väntar burgarrally

Mest läst i kategorin
För några veckor sedan införde McDonalds på Kungsgatan 4 i centrala Stockholm bordsservering. Istället för att köa till kassan och sedan själv bära brickan till bordet går det nu bra att sätta sig och vänta på uppassning vid bordet.
– Det är vår värdinna som erbjuder de som köar att sätta sig ned och få maten vid bordet, säger Fredrik Westergård, restaurangchef för McDonalds på Kungsgatan 4 i Stockholm.
Eftersom restaurangen byggs om, och antalet sittplatser under tiden minskar med omkring 75 procent, vill han erbjuda sina kunder något extra.
– Det är ganska rörigt inne på restaurangen, så vi ger lite särskild service för att inte tappa kunder. Vi ger även extra rabatt för de som vill ta med sig maten, säger han.
I fredags skymtade Realtid.se en, som det såg ut, specialdesignad McDonalds-bil utanför restaurangen. På dekalerna uppmanades de förbipasserande att ringa för hemkörning av McDonalds-mat.
Även detta visar sig vara Fredrik Westergårds idé.
– Än så länge har fem företag i närområdet utnyttjat hemkörning. Men då har vi inte marknadsfört servicen alls, säger han.
McDelivery kommer erbjudas under en kortare period, fram tills att restaurangen är färdigrenoverad den 15 mars. Bordsserveringen blir däremot kvar.
– Henne ska vi ha kvar, om hon själv vill. Vi är jättenöjda och hon är otroligt uppskattad bland kunderna, säger Fredrik Westergård.
Att nya koncept testas på just McDonalds på Kungsgatan 4 i Stockholm är kanske ingen slump. Det var nämligen här som Sveriges första McDonalds öppnade för över 30 år sedan, 1973. Under 2003 blev denna restaurang också först i Sverige med ett McCafé.
Under 2005 stängdes sju McDonalds-restauranger eftersom de inte uppvisade tillräckligt hög lönsamhet. Förra året lanserade snabbmatskedjan även mer hälsosamma alternativ till hamburgarna, liksom ett fiberrikt bröd. Något som sägs ha lockat kunderna tillbaka.
På natten liknar dock menyn på Kungsgatan den gamla klassiska. Det som serveras då är de vanligaste burgarna – dubbel cheeseburgare, McChicken, Big Mac, Big Tasty och så vanliga cheese- och hamburgare.
Den särskilda nattmenyn är Kungsgatan 4 inte ensamma om. Ytterligare två restauranger i Stockholm – Vasagatan och Hamngatan – testar en begränsad meny för de sömnlösa besökarna.
– Det gör vi för att kunna erbjuda så snabb service som möjligt. Det är väldigt mycket att göra och underlättar det att satsa på några få kärnprodukter, säger Fredrik Westergård.
Men den begränsade menyn gör inte alla nöjda.
– Varför kan jag inte få en McFeast & Co?, undrade exempelvis en ilsken ung kvinna när Realtid.se var på plats på Kungsgatan 4 under natten till lördagen.






