Vinner den borgerliga alliansen kan Telia Sonera komma att både delas upp och säljas ut. Centerpartiet vill enbart behålla Telias infrastruktur.
Maud vill sälja Telia

Mest läst i kategorin
– Det är tankar vi inom centern har diskuterat, att behålla Telias infrastrukturdelar, men att sälja resten. Det ingick i diskussionen om det vi kallade ”den digitala allemansrätten”, säger centerns näringslivspolitiska talesman Roger Tiefensee.
I flera europeiska länder delas de gamla telemonopolen upp. Infrastruktur, som telefonnät, för sig och tjänsterna för sig. Allt enligt den princip man i Sverige använt för SJ. Rälsen och allt vad därtill hör ligger hos Banverket. Bara trafiken ligger kvar hos SJ, vilket öppnat för konkurrenter att vara med och slåss om trafiken på lika villkor. Banverket säljer till SJ som en kund bland många andra.
– Jag träffade investerare i London i förra veckan. Uppenbart är att de räknar med att en utförsäljning av Telia också ska leda till en ytterligare avreglering av telekommarknaden i Sverige, säger kristdemokraternas näringspolitiska talesman Mats Odell till TT.
I Storbritannien är British telecom uppdelat efter den modellen. I veckan gick rykten om att Italiens största teleoperatör Telecom Italia skulle sälja av nätverk och mobilnät för att satsa allt på tjänsterna.
Den stora nyheten uteblev i Italien, men bolaget omorganiseras och man bygger egna enheter av bolagets infrastrukturdelar för fast telefoni och mobilnätsdelen. Bara mobilverksamheten, Telecom Italia Mobile (TIM), värderas till cirka 325 miljarder kronor. Pengar som mycket väl behövs för att lätta Telecom Italias skuldbörda på cirka 400 miljarder kronor.
Telia har inget skuldberg att betala av, tvärtom gör bolaget vad det kan för att investera sin stora kassa. Nyligen köpte man ett spanskt 3G-bolag och dessutom betalar bolaget ut 10 miljarder extra om året till aktieägarna.
Den borgerliga alliansen har talat om att statens 51 procent av aktierna i Telia Sonera finns högt på försäljningslistan vid en borgerlig valseger. Som största ägare kan staten välja att sälja allt, eller dela upp bolaget och sälja ut en del. Att skilja ut nätverksdelarna skulle glädja konkurrenterna, Konkurrensverket och Post- och telestyrelsen.
I åratal har de i olika processer krävt att Telia ska sluta särbehandla, sluta ta ohemult betalt, sluta hindra konkurrenterna att få tillträde till telestationer och sluta förhala redan ålagda beslut.
– Det är fullt möjligt att behålla infrastrukturdelen, det blir en fråga att diskutera. Det kan gå fort att sälja resten av Telia, men först ska vi ta en ordentlig genomgång så att vi gör rätt, säger Roger Tiefensee.
TT