UPPDATERAD Investor är beredd att utnyttja lågkonjunkturen för att investera mer med lånade pengar.
Marknaden för långfristig finansiering ljusnar

Mest läst i kategorin
”Dyker det upp väldigt attraktiva investeringsmöjligheter kan vi gå upp till 25 procents skuldsättning”, skriver Investors vd Börje Ekholm, i delårsrapporten som släpptes i dag.
Normalt är Investors mål att ha en skuldsättning på 5–10 procent över en konjunkturcykel.
”Jag är övertygad om att 2009 och 2010 blir utmärkta år för investeringar i nya och existerande företag för långsiktiga investerare som kan hantera smärtan i det korta perspektivet”, skriver Börje Ekholm.
Wallenbergsfärens maktbolag Investor redovisar ett substansvärde på 109.785 miljoner kronor per den 31 mars i år.
Det kan jämföras med 115.233 miljoner kronor i substansvärde vid årsskiftet.
Det motsvarar en nedgång från 150 kronor till 144 kronor per aktie.
Investors resultat före skatt blev en förlust på 3.005 miljoner kronor för årets första kvartal. Motsvarande period i fjol var förlusten 8 930 miljoner kronor.
Ekonomin kommer att vara i ruiner under merparten av 2009, slår Investors vd Börje Ekholm fast i en kommentar till delårsrapporten. Men han tillägger samtidigt att ”det känns som om nedgången saktar in på flera områden”.
”Det är inte osannolikt att ekonomin stabiliseras i Amerika under året, och därefter i Europa och Asien. Ett positivt tecken är också att marknaden för långfristig finansiering börjar öppna upp sig, dock ännu bara för kvalitetsbolag”, hävdar Ekholm.
För Investors operativa investeringar, som Mölnlycke Health Care och Gambro, har effekterna av lågkonjunkturen ännu varit begränsade, enligt Ekholm.
”Man bör dock vara beredd på ytterligare negativa effekter även för dessa bolag i takt med att nedgången förstärks”, skriver han i sin kommentar i delårsrapporten.
I riskkapitalbolaget EQT har värdet på de underliggande investeringarna skrivits ned med 17 procent under kvartalet.
Han efterlyser samtidigt ökad flexibilitet när det gäller riktade nyemissioner i Sverige.
”Avsaknaden av sådan flexibilitet, av både legala skäl och marknadspraxis, sätter svenska bolag i en sämre konkurrensposition”, skriver Ekholm.
TT/Realtid.se