Stockholmsbörsen noterade sin senaste topp den 17:e och 23 september för att sedan dra sig nedåt under förra veckan.
Marknaden är inriktad på fortsatt uppgång
Mest läst i kategorin
Marknaden lyckas hålla kvar index på en hög nivå i stort sett ända fram till kvartalksskiftet men när vi klev in i det nya kvartalet kunde marknaden inte hålla emot utan nedgången blev relativ kraftig under torsdagen och fredagen, då vi fick se en nedgång på 4,1 procent som mest under dessa båda dagar.
Nedgången var ytterligare en negativ signal efter alla varningssignaler vi fått sedan den 3 augusti. Det är nu två månader sedan index började varna och den 1 oktober kom första säljsignalen och nu väntar vi in fler säljsignaler efter en tillfällig uppgång för att sedan inrikta oss på nya nedgångar.
Få Ingemar Carlssons tekniska analys i inboxen innan börsens öppnande på måndagar.
Allt ser nu ut att kunna lyfta i början av den nu påbörjade veckan och vi ser sedan hur långt detta håller. Marknaden som helhet är fortfarande inriktad på fortsatt uppgång eftersom vi än så länge bara är ett par veckor från toppnoteringen och det gör att många troligen uppfattar förra veckans nedgång som ett köpläge.
Andra marknader visar signaler på att kunna byta riktning under en period. Detta syns i dagsläget tydligast på valutamarkanden, där relationen till dollarna ser ut att stärks under en period mot de flesta andra valutor. Vi ser också basmetallerna skapa toppformationer inför en motreaktion nedåt.
New Yorkbörsen
S&P 500 (1 025,21) visar viss svaghet men de negativa signalerna är inte lika starka här som på Stockholmsbörsen, vilket betyder att S&P 500 kan lyfta inom kort och göra ett försök att nå upp till toppnoteringen 1.080 igen. Uppgången bör kunna inledas under måndagen eller tisdagen för att sedan ge en topp senare i veckan med den 12-14 oktober som ett sent alternativ.
Stockholmsbörsen
OMXS 30 (867,84) noterade 929 som högst den 17:e och 23:e september för att sedan vända nedåt och då med kraft under torsdagen och fredagen i förra veckan.
Index föll till 860 som lägst under fredagen den 2 oktober och vi fick därmed ett genombrott av 888-nivån och en första säljsignal.
Säljsignalen följde på ett flertal varningssignaler och vi får nu inrikta oss på ett nedgången fortsätter även om vi kortsiktigt kan räkna med att index trycks uppåt från den 5-6 oktober.
Idealet är om vi får en vändning uppåt från 857, då kan vi få en uppgång till intervallet 880-895 i det jag ser som en tillfällig uppgång inför en ny nedgång i ett senare skede.
Den 17 augusti var index ned till 854 och den dag denna nivå bryts med en stängningskurs under 854 kan vi inrikta oss på en fortsatt nedgång till 790-810, som är ett mål under hösten.
Den förväntade nedgången ser jag som en period med vinsthemtagningar innan index kommer tillbaka i en ny körare uppåt. Men då de negativa fundamentala signalerna än så länge är få får vi vänta in delårsrapporterna för tredje kvartalet och se vad dessa kan åstadkomma. Just nu får vi inrikta oss på att rapporterna kommer att styra utvecklingen under andra halvan av oktober månad.
Sannolikheten för en större nedgång är fortfarande kring 80 procent och därmed dominerar de negativa alternativen fortfarande.
Enskilda aktier
Många aktier har redan tappat upp mot 20 procent efter sina toppar under tredje kvaratlet, där jag tidigare nämnt Boliden, som fick sin säljsignal redan den 17 september och som tappat 18,9 procent som mest efter toppen vid 83,25 kronor den 6 augusti.
Hennes & Mauritz toppade på 432 kronor den 30 juli och har efter det fått en säljsignal och tappat 12,0 procent som mest så här långt.
Astra Zeneca (309,50) är i en fallande trend efter att ha toppat vid 362,50 kronor redan den 30 juli. De negativa signalerna har avlöst varandra på vägen nedåt och aktien har så här långt tappat 16,4 procent. Aktien börjar bli allt mer intressant inför en kommande uppgång, då vi får signaler på att nedgången kan fullbordas i slutet av oktober månad.
Närmast söker vi en avstämning under perioden 16-19 oktober för att se vad denna tidpunkt kan ge oss för ytterligare information.
Swedbank (61,75) noterade 71,00 kronor som högst i samband med den extra bolagsstämman den 17 september. En nedgång därefter var mycket trolig och vi ser nu att aktien tappat 16,2 procent så här långt, då vi fick se 59,50 kronor som lägst under fredagen.
Nu är det dags för en motreaktion uppåt inom kort, där stödet vid 57,00-59,00 kronor bör hålla för ett test. Efter en tillfällig uppgång räknar jag med nästa fas i nedgången tar vid innan vi sedan kan börja intressera oss för aktien på nytt inför en ny uppgångsfas under ett par månaders tid under vintern.
Nordea (66,80) noterade 76,00 kronor som högst den 9 september för att sedan bryta nedåt. Genombrottet av 70-nivån var en säljsignal och den ger stödet vid 65,00 kronor ett stort värde. Vi fick ett test av stödet i fredags med 65,50 kronor som lägsta notering. Motreaktion uppåt är inledd och ett test av motståndet vid 70,00 kronor är troligt innan en ny våg nedåt tar vid och tar aktien till lägre nivåer. I dagsläget ser det ut som att vi ska få en chans att fånga upp aktien nere vid 56,00-60,00 kronor inför en uppgång under några veckor i slutet av året.
Alfa Laval (77,80) har på kort tid tappat 13,8 procent efter att ha noterat en topp vid 87,80 kronor. Nedgången har gått snabbt och en motreaktion uppåt ligger nu inom räckhåll, där jag förväntar mig att aktien tillfälligt kan stiga till 81,00 kronor innan en ny nedgång tar vid och tar ned aktien till området kring 72,00 kronor. I det området kan hela nedgången sedan vara fullbordad och vi börjar då söka nya positiva signaler innan det är dags att rikta blickarna uppåt igen.
Alliance Oil (83,50) söker sig nu ned mot stödet vid 80,00-81,00 kronor för att testa detta och sedan ge en tillfällig motreaktion uppåt. Skulle sedan 80-nivån brytas i nästa nedgångsfas utlöses ännu en negativ signal med bud på fortsatt nedgång.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.