Realtid
administrator
administrator
Uppdaterad: 02 maj 2005Publicerad: 02 maj 2005

… nationalekonomen och oljeexperten som hävdar att oljan inte kommer att ta slut och att mycket av oljan i Nordsjön kommer att ligga kvar orörd om 50 år. Det är väl en ganska kontroversiell åsikt?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Trading Direkt

Nasdaq lanserar nytt index för att spåra börsnoteringar

24 jan. 2025

– Inte globalt sett. International Energy Agency, systerorgan till OECD, ser till exempel inga bekymmer med att försörja världen med den olja den behöver under de närmaste 30 åren. Däremot finns det några mycket vokala organisationer, bland annat Association For the Study of Peak Oil, som hävdar att oljan kommer att ta slut inom en 5-årsperiod. Jag skulle kalla dem ett gäng självutnämnda profeter som får väldigt mycket utrymme i medierna.

Oljan är en ändlig resurs. Den måste väl ta slut någon gång?

– Men so what, so what! I challange you! Nämn någon ändlig resurs som tagit slut. Ändligheten spelar ingen roll. Ta det engelska kolet som man i slutet av 1800-talet sa skulle ta slut. Det ligger fortfarande massor i backen. Den mänskliga påhittigheten kommer att se till att vi ersatt oljan med något bättre och billigare långt innan vi behöver bekymra oss för att den ska ta slut.

Många varnar också för att priset även fortsättningsvis kommer att ligga mycket högt.

– Vissa talar om ett oljepris på 100 dollar per fat, men ser man på de stora oljebolagen som Shell, Exxon och BP, så bygger deras investeringskalkyler på ett oljepris runt 20, 25 dollar per fat under decennier framöver. De tror uppenbarligen inte på undergångsprofeterna.

Hur förklarar du dagens höga oljepris på runt 50 dollar per fat?

– Det handlar om en oväntad och kraftig efterfrågan på alla typer av råvaror, till exempel rågummi, nickel och järnmalm som ökat i pris mer än oljan. Prishöjningen beror på kapacitetsbrist och så snart kapaciteten ökar går priserna ned. När det gäller oljan har vi dessutom en ”terrorpremie” på ungefär 10 dollar per fat.

Inom ett par år kommer vi alltså att kunna tanka våra bilar betydligt billigare än vad vi gör idag?

ANNONS

– Det är inte säkert. Jag är framför allt orolig för den politiska situationen i Saudi Arabien. Den saudiska regimen har under lång tid hämtat sitt stöd från wahhabismen, en variant av islam, som nu har tagit avstånd från kungahuset. Enligt wahhabisterna är regimen alltför USA-vänlig och många inom rörelsen har uttalat sitt stöd för Al-Qaida.
En revolution liknande den i Iran skulle kunna innebära att Saudi Arabien får en ny regim som inte anser att de behöver några oljeinkomster. Det, och inte oljebrist, skulle kunna leda till en oljekris.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS