Halva värdet borta på ett år. Fyra gånger sämre än näst sämsta fond i samma bransch. Industrigeniet Carl Bennets egna företag går bättre än börsen – men hans fondförvaltare är en katastrof.
Mardrömsfonden
Mest läst i kategorin
Finansmannen och debattören Carl Bennet är huvudägare och styrelseordförande i medicinteknikföretaget Getinge, industrigruppen Lifco och tryckerikoncernen Elanders. Han är också styrelseledamot i ståljätten SSAB och gruvbolaget Boliden.
Carl Bennet är en av Sveriges mest erkända industrialister. De egna bolagen går bra på börsen och hans personliga aktieinnehav ökade i värde med 12 procent 2007 – från 5,8 till 6,5 miljarder kronor.
Men som fondförvaltare går det sämre.
Under 2006 grundade Carl Bennet företaget Healthinvest Partners som fick förtroendet att förvalta en miljard kronor åt ett par hundra investerare i fonden HealthInvest Global L/S Fund.
I början gick det bra, men sedan februari 2007 har hälften av pengarna försvunnit. I dag finns cirka 450 miljoner kronor kvar.
Avkastningen från start, justerat för avgifter, är -36 procent. Avkastningen under 2007 blev -42 procent.
Ingen annan svensk fond har gått sämre. Ändå fortsätter Carl Bennet att investera.
– Han satte in ytterligare pengar i höstas. Han gick upp ordentligt för att visa sitt commitment, säger fondens vd Anders Hallberg till Realtid.se.
– Han är en av de fem största andelsägarna i fonden.
Har du fortsatt förtroende från Carl Bennet?
– Ja, det hoppas jag. Jo, men det är klart att jag har. Om man investerar i fonden så ska man ha minst ett tvåårsperspektiv.
Nu försöker Anders Hallberg locka nya investerare.
”Det är fondbolagets uppfattning att bolagets branschkunskap i kombination med dess grundliga investeringsprocess signifikant ökar sannolikheten för framgångsrika placeringar, då mindre företag inom hälso- och sjukvårdsområdet inte analyseras och värderas på ett professionellt sätt”, står det i fondens faktablad.
Anders Hallberg vill inte berätta vilka de största innehaven är, men fonden äger inga aktier i Bennets Getinge.
– Jag tror att det hade varit väldigt olämpligt. Det hade misstänkliggjort våra placeringar, säger Anders Hallberg.
– Vårt fokus är small cap inom health care. De stora bankernas läkemedelsfonder köper stora läkemedelsbolag som Merck och Pfizer. Vi köper i stället bolag vars börsvärde är 1-2 miljarder svenska kronor.
Småbolagen är skakigare än jättarna. Anders Hallberg förvaltade tidigare en liknande fond hos konkurrenten Carnegie.
– 2002 gick den ner 41 procent, bara för att gå upp 78 procent året därpå. Småbolagen är oftast väldigt volatila.
Och visst var det skakigt, volatilt, 2007.
– Det småbolagssegment som vi investerar i är ner ungefär 35 procent 2007. Framför allt tror jag att småbolagen oftast tar väldigt mycket stryk när det är skakigt på marknaden.
Det förstår de som investerar i fonden, menar Anders Hallberg.
– Det är liksom ingen nyhet för våra kunder. Men det är ingen som gillar att förlora pengar.
Ändå är han hoppfull för 2008.
– Health care brukar klara sig bra när det är recessionsoro. Sedan är jag negativ till aktiemarknaden generellt. Det finns väldigt stora obalanser på de finansiella marknaderna. Vi har en bomarknad i USA som är på väg rakt ner i rännstenen.
97 procent av fondens innehav finns i USA. Därför ser Anders Hallberg till att kompensera innehaven i läkemedelsbolag med att sälja lånade aktier som han tror ska gå dåligt, för att kunna köpa tillbaka dem billigare när lånet ska betalas tillbaka.
– Vi har blankat för lika mycket som vi har positiva innehav. Vi är försiktiga med aktieexponering. Vi har positionerat fonden för att undvika en finansiell härdsmälta på aktiemarknaden. Även om marknaden skulle gå ner med 30 procent så borde det inte påverka avkastningen negativt.
Risken ska vara lägre än för aktiemarknaden i stort – beta under ett.
– I dag har vi svagt negativt beta. Om marknaden går ner så tjänar vi pengar.
Hittills i år har fonden gått på plus med en procent, medan Stockholmsbörsen backat sju.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.