Årets uppköpsrally har varit en riktig guldgruva för Sveriges största advokatbyråer som varit rådgivare i affär efter affär. Men Mannheimer Swartling platsar inte bland de femton mest framgångsrika. Fredrik Andretzky, delägare på Mannheimer Swartling, ifrågasätter Mergermarkets statistik.
Mannheimers förlorade år?

Mest läst i kategorin
Värdet på de transaktioner som Mannheimer Swartling genomfört i Norden under årets tre första kvartal uppgår till 52,8 miljarder kronor, enligt den senaste statistiken från Mergermarket. Det är en bra bit ifrån ärkerivalen Vinge som kan stoltsera med ett värde på hela 236,8 miljarder kronor.
Sett till antalet transaktioner ligger Mannheimer Swartling i topp med 45 affärer, tätt följt av Vinges 44 och Linklaters 36.
Mannheimer Swartling har de senaste åren tappat ett flertal medarbetare. 2004 lämnade exempelvis de tre förvärvsadvokaterna Carl Gustaf de Geer, Göran Nyström och Johan Winnerblad och gick till Vinge.
Ett år senare valde dessutom den ofta kallade stjärnadvokaten Axel Calissendorf att gå vidare i karriären. Som chef för finska Roschier Holmbergs Stockholmskontor har han kanske lockat med sig de stora kunderna? I alla fall ser det ut så på statistiken från Mergermarket som visar att Roschier Holmberg avancerat till en sjätteplats över transaktionernas värde och en femteplats sett till antalet transaktioner.
Mannheimer Swartling har tidigare i år satsat på sin internationella verksamhet. Bland annat öppnades ett Moskva-kontor i våras. Och i april lyckades byrån locka över två av konkurrenten Vinges Kinabaserade advokater till sina nya kontor i Hongkong och Shanghai. Men i Norden har det alltså gått sämre när det gäller rådgivning inom förvärv och sammanslagningar.
På Mannheimer Swartling är delägaren Fredrik Andretzky förvånad över siffrorna från Mergermarket.
– Vi brukar få statistiken samtidigt med journalisterna
för att kunna gå igenom och se att det inte är något knas, så var inte fallet den här gången. Det som ser konstigt ut när jag pratar med de ansvariga är att vi, som det ser ut i dag, rapporterat 50 transaktioner till ett värde av totalt 22 miljarder euro.
I Mergermarkets listor är motsvarande siffror 45 respektive 5,7 miljarder euro.
Varför ser Mergermarkets statistik ut som den gör då?
– Jag vet inte. Ibland när vi rapporterar att vi gjort en transaktion så kallas den inte nordisk, ibland tas transaktioner inte med bara för att de tycker det och ibland har de helt fel.
På Mergermarket har kommunikationschefen Elisabeth Nygren inte hört talas om Mannheimer Swartlings kritik.
– Så fort en transaktion är annonserad så har vi folk som ringer runt för att få fakta, dessutom gör vi en extra check med firmorna innan vi skickar ut informationen. Vi har ju våra kriterier och det är ju inte alltid så att rådgivarna håller med om dem. Det är absolut möjligt att det finns någon transaktion som de tycker de borde få mer credit för, säger hon till Realtid.se.