Realtid

MAN höjer budet i striden om Scania

administrator
administrator
Uppdaterad: 12 okt. 2006Publicerad: 12 okt. 2006

UPPDATERAD Tyska MAN höjer budet och ökar ägandet kraftigt i Scania. Aktien stiger med tio procent. Tillsammans med VW kontrollerar tyska intressen nu nästan halva den svenska lastbilstillverkaren som på torsdagen släppte sina kvartalssiffror i förväg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Friserade, säger en analytiker som TT talat med.

Den tyska lastbilstillverkaren MAN meddelade på torsdagen att den nu kontrollerar drygt 14 procent av aktierna i Scania. Samtidigt har budet nu höjts från 442 kronor till 475 kronor per aktie, eller totalt nästan 100 miljarder kronor.

Men budet är fortfarande för lågt, anser Scanias styrelse. Vad storägarna Investor och Volkswagen tycker återstår fortfarande att se.

– Vi har tidigare avvisat MAN:s bud, och nu har det kommit ett nytt och högre bud som vi inte vill kommentera förrän vi har hunnit värdera och studera det, sade Investors vd Börje Ekholm vid en presskonferens i samband med Investors delårsrapport.

MAN har bedömt synergierna (samordningsvinsterna) efter en sammanslagning till 500 miljoner euro, cirka 4,6 miljarder kronor.

– Vi bedömer att den siffran kan bli det dubbla på sikt, säger Ekholm.

Han hävdar att Investor har kontinuerlig kontakt med den andra huvudägaren Volkswagen. Börje Ekholm berättade också att styrelsen fick ett brev från MAN om fortsatta fusionsdiskussioner.

– Brevet skulle besvaras inom fem timmar och vi undrar verkligen om det var genuint seriöst menat, säger han.

ANNONS

På torsdagen släppte Scania sin delårsrapport i förväg. Vinsten före skatt landade på 1 912 miljoner kronor för årets tredje kvartal, jämfört med 1 155 miljoner kronor samma period i fjol. Försäljningen ökade till 16,5 miljarder kronor, jämfört med 14,6 miljarder kronor samma kvartal i fjol.

I samband med att MAN meddelat att företaget köpt miljontals aktier, säljare är bland andra pensionsförvaltarföretaget Alecta, upprepar MAN:s vd Håkan Samuelsson det förträffliga med affären, som dock inte mötts av någon större entusiasm:

”Efter vårt tillkännagivande under måndagen har vi återigen aktivt sökt inleda vänskapliga samtal. Beklagligtvis har vår inbjudan inte mött något gehör. Därför har vi nu tagit detta steg i syfte att öka utsikterna för en kombination”, skriver vd Håkan Samuelsson.

Tillsammans med VW ligger nu Scania till hälften i tyska händer. Aktieanalytiker, som TT talat med, bedömer Volkswagens tystnad som att man godtar MAN:s fientliga framstöt mot Scania. Siktet ger intryck av att vara inställt på att med två tredjedelars majoritet i Scania tvinga fram en sammanslagning på tyska villkor.

– Men än så länge har VW och MAN tillsammans bara drygt 48 procent av rösterna i Scania. Vägen till två tredjedelar är lång, säger Patrik Sjöblom, analytiker på CA Cheuvreux till TT.

Sjöblom tillägger att vägen är betydligt kortare för Investor att tillsammans med Knut & Alice Wallenbergs stiftelse nå upp till en tredjedel av rösterna. I dagsläget ger deras innehav omkring 29 procent av rösterna.

– Lösningen på det svensk-tyska skyttegravskriget som brutit ut om Scania är enligt Sjöblom en rejäl höjning av MAN:s bud.

MAN måste upp till 500 kronor per aktie, om ens det räcker. Annars får de aldrig med sig Investor, säger han.

ANNONS

– Scanias delårsrapport för tredje kvartalet har friserats genom att kostnader flyttats, enligt Patrik Sjöblom.

– Enligt mig är den till 50-60 procent driven av kreativ bokföring. Det är helt löjliga siffror, säger Sjöblom.

– Skulle tredje kvartalets vinstutveckling vara långsiktigt hållbar skulle Scanias bruttomarginal ligga på 45 procent, vilket kan jämföras med normalläget för Scania på omkring 25 procent tillägger han.

– Det är samma beteende som när Scania höll på att bli uppköpt av Volvo, säger Sjöblom.

TT

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS