Realtid

Lyxkrogarna som hotas av blockad

Martin Schori
Uppdaterad: 01 juni 2007Publicerad: 01 juni 2007

Hotell- och restaurangfacket mobiliserar. Stockholmskrogar som saknar kollektivavtal riskerar blockad. Några av dem tillhör Sveriges absoluta toppskikt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

HRF:s kontroversiella taktik med blockader, som användes mot salladsbaren Wild ’n fresh i Göteborg, ska nu exporteras till Stockholm.

– Vi ska systematiskt bearbeta de restauranger som inte har kollektivavtal. Vi börjar med att dammsuga Götgatan, sedan tar vi Gamla stan och så vidare mot Sveavägen och Hamngatan. Det blir en riktig sightseeing innanför tullarna, säger Ewa Slifverberg Liljeros, förste ombudsman på Hotell och restaurangs avdelning Öst, till Dagens Nyheter.

Målet är att dubbla antalet kollektivavtal på Stockholms krogar. Just nu finns 870 stycken på ”Schysta listan”, som kan laddas ner på fackets hemsida. De restaurangerna har tecknat avtal.

Men många har alltså inte gjort det. Och några av dem tillhör Sveriges absoluta toppskikt. De riskerar nu blockad.

Mistral fick nästa högsta betyg för sin mat av prestigefulla White Guide år 2007 och har en stjärna i Guide Michelin. Men inget kollektivavtal.

– Vi driver en jätteliten verksamhet och har inget behov av det. Vi har inte riktigt engagerat oss eftersom vi bara har två anställda förutom ägarna, säger delägaren Björn Vasseur till Realtid.se.

Lux Stockholm har också en stjärna i Guide Michelin, är en av Sveriges Guldkrogar och ligger sjua på White Guides lista.

Dess krögare Henrik Norström har kommit tvåa i Bocuse d´Or, världens mest betydelsefulla kocktävling, och har korats till Kockarnas Kock av ett 50-tal framstående kollegor.

ANNONS

Lux anställda har dock inget kollektivavtal. Och restaurangen kommer inte att skriva på något heller.

– Nej, vi har inte tänkt göra det. Inte om vi själva får bestämma, säger delägaren Lotta Norström till Realtid.se.

Men blockadhotet får inte henne att darra i knävecken..

– Nej, inte direkt. De kommer väl när de kommer.

Brasserie Godots ägare Mattias Rosenbaum har ungefär samma inställning. Rosenbaum driver också restaurangen Carl Michael, som nyligen fick utmärkelsen Gulddraken av DN På Stan. Ingen av krogarna har avtal.

– Vi har haft lite att göra med facket tidigare. När de kommer så kommer de. Så får vi se vad som händer.

Inte heller Rosenbaum tänker ge efter för fackets krav.

– Nej, inte i dagsläget. Vi har inte behövt det, säger han.

ANNONS

Enligt HRF la de upp Schysta listan på sajten för att konsumenterna ska kunna identifiera vilka krogar som har ”kollektivavtal om acceptabla löner och arbetsvillkor för de anställda”.

Just nu finns information från 30 städer, men tanken är att bli rikstäckande och införa en sökfunktion.

Stockholms kanske hetaste restaurang, Esperanto, är inte med på listan. Men de har precis skickat in en ansökan till Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare, säger Saykan Isaksson.

De som vill utöva konsumentmakt gör dock klokt i att slå en signal till krogen och dubbelkolla. Michelin-krogen Operakällan är inte med på listan, men dess vd Abbe Ibrahim försäkrar att de har tecknat kollektivavtal.

– Det är klart vi har det, säger en stressad Ibrahim till Realtid.se.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS