Realtid

Lundaföretag uppköpt av Zi

Olle Blomkvist
Uppdaterad: 23 mars 2005Publicerad: 23 mars 2005

Teknikföretaget Decuma, världsledande på handskrift på mobiltelefoner, har köpts upp av kanadensiska Zi Corporation, noterat på Nasdaq i New York. Men klippet uteblev för storägaren, Axisgrundaren Mikael Karlsson.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mikael Karlsson med riskkapitalbolaget Visionalis, Industrifonden, Sony Venture Capital och danska riskkapitalbolaget Olicom har plöjt in över 50 miljoner kronor i utvecklingen av Decumas handskriftsinmatning och teckenigenkänning för smarta mobiler och handdatorer.

Börsen gillade Zi Corporations köp av Decuma, som slutfördes i januari. Under förra året gick Zi Corporations kurs från 2,5 dollar till en toppkurs på 8 dollar när Decumaaffären blev känd. Men Decumas ägare kunde inte casha hem i någon egentlig mening. Zi betalade 7 miljoner kronor i form av aktier i Zi samt 1 miljoner kronor i kontanter.

Decuma, nu med namnet Zi Decuma AB, är och förblir ett Lundaföretag lovar Charlotta Falvin, som fortsätter som vd.

– Verksamheten ska växa i Lund och vi fokuserar på handskriftstolkning.

Hon pekar på flera fördelar med att ingå i Zi Corporation som är verksamma inom samma nisch.

– Vi får bättre access till marknaden och till deras teknologi. Zi har utvecklat textinmatning via tangentbord. Och deras språkdatabaser som stödjer 50 språk är en viktig bit. Allt det kommer oss till nytta i framtida produktioner, säger Charlotta Falvin till Realtid.se.

Decumas handskriftsinmatning utvecklas i Zi parallellt med deras program för hur man med nya snabbkommandon snabbare kommer åt data på mobilen, Qix (uttalas quicks).

– Qix är ett slags Google för mobilen, säger Charlotta Falvin.

ANNONS

För en vecka sedan lanserade Decuma äntligen sitt program för Sony Ericssons smarta P910.

Var det på uppdrag av Sony Ericsson?

– Nej, inte i detta fallet. Det är en version som går ut på öppna marknaden. Det har varit ett tryck från användarna. De har haft mycket synpunkter på den handskriftstolkning som finns i P900 och P910.

Därmed finns Decumas handskriftsprogram för Symbian och UIQ, som P910 bygger på. Tidigare har Decuma utvecklat och lanserat sina program för Pocket PC och Palms handdatorer. Men för PalmOnes smartphone Treo 650 utvecklar inte Decuma någon version.

– Det är inte i fokus just nu, säger Charlotta Falvin.

Innebär det att användarna av Treo är mer nöjda med det tangentbordet än P910:s användare?

– Ja, det tror jag säkert. Treos tangentbord är bättre.

– Det vi tar sikte på när vi utvecklar versioner är två faktorer. Användarnas krav på stor skärm och att enheterna ska vara små, och det kan komma att konkurrera ut tangentbord.

ANNONS

Det hon säger innebär också att det inte blir någon version anpassad till Microsofts Tablet PC, det vill säga de små bärbara datorerna med tryckkänslig skärm.

– Nej, det är inget fokusområde. Teknologin lämpar sig i och för sig men det är inte aktuellt då Zi har en inriktning på mobiltelefoner och handhållna datorer.

Men för Pocket PC är det desto bättre.

– För Pocket PC har vi ambitionen att ligga i fas med nya modeller. Samma tempo som för Palm, men Treo är ett specialfall.

Och P910-versionen öppnar för fler versioner för modeller från mobiltillverkarna som ingår i Symbian, som Nokia, Siemens, Samsung och Panasonic samt Symbiankunder som Motorola, BenQ och Arima.

Redan nu fungerar P910-versionen på Motorolatelefoner, men inte helt felfritt.

– Programmet behöver optimeras för Motorola, säger Charlotta Falvin.

Däremot är det inget stort tekniskt steg för Decuma att anpassa sin handsskriftsteknik för 3G-telefoner.

ANNONS

– 3G berör inte vår teknologi i praktiken, förklarar Charlotta Falvin.

Därmed borde vi snart kunna se Decumas program optimerat för Motorolas smarta 3G-telefon A1000 och den kommande A1010, som redan har penna och saknar tangentbord.

Hon har saknat en volym- och en businessmodell från Nokia med tryckkänslig skärm, men är glad över att testmodellen, Nokia 7710, med tryckkänslig skärm som Nokia utvecklat.

Framtill i dag har Decuma sålt 700.000 exemplar av sina program, räknat på både betalversioner och förinstallerade program. Gratis trial-versioner oräknade.

Västerländska språk står för två tredjedelar, därefter kommer japanska, medan Decumas intåg på den kinesiska markanden än så länge är blygsamt.

Och efterfrågan kan väntas öka i och med att marknaden för smarta mobiler ökar. Enligt Gartner kan smarta mobiler nå en volym på 180 miljoner enheter om tre år.

– Vår långsiktiga affärsmodell är att finnas med som förinstallerat program, säger Charlotta Falvin.

– Samgåendet med Zi kommer att prägla oss och det ger oss råg i ryggen att fortsätta vara bästa på handwriting.

ANNONS

Zi Corporation omsatte drygt 13 miljoner dollar förra året och en vinst på 1 miljon dollar, engångskostnader på 3,4 miljoner oräknat. Decuma omsatte förra året 4 miljoner men har ännu inte publicerat resultatet. Omsättningsmässigt ser Decuma ut att stå för cirka 5 procent av Zi Corporations omsättning i år.

När når ni break even?

– Egentligen blir svaret aldrig eller redan, i och med att vi ingår i Zi Corporation för vi är inte en egen resultatenhet i Zi.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Olle Blomkvist
Olle Blomkvist
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]