Realtid

Lundabolaget LIP gör xG:s mobiler

Olle Blomkvist
Uppdaterad: 30 jan. 2007Publicerad: 30 jan. 2007

UPPDATERAD Lena Wittbjer, vd för Lund IP Product, bekräftar för Realtid.se samarbetet med xG Technology. Första ordern är levererad. Inom en månad ska xG bevisa att deras trådlösa teknologi fungerar i stor skala.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

NEW YORK Tidigare under januari månad bekräftade Lund IP Products vd Lena Wittbjer deras samarbete med Mats Wennbergs telekombolag xG.

– Jag kan inte säga så mycket ännu kring detta nu men det stämmer att vi har ett samarbete med xG Technology, säger Lena Wittbjer till Realtid.se.

xG planerar att testa av sitt nya trådlösa system i februari/mars och den första sändningen har gått och bör ha lämnat Kina den 26 januari. Lundabolaget LIP överser också tillverkningen i Kina.

Fungerar xG:s teknik sägs det handla om beställningar på 100.000 enheter någon gång under första halvåret. Men det är en summa som Lena Wittbjer inte vill bekräfta.

– Än så länge handlar det bara om något mer än en handfull telefoner som lämnat Kina. Hur många enheter som det kan handla om i framtiden vill jag inte säga i dagsläget, säger Lena Wittbjer.

Realtid.se avslöjar: Stämningen mot xG – Läs mer

Detta är prövningens stund för xG, som lovat en revolution, men svartsjukt vaktat sina hemligheter, vilket fått skeptiker och fiender att protestera och varna för att det handlar om ett försök att slå blå dunster i ögon på folk, allt för att driva upp värdet på företagets aktie, som sedan i höstas handlas på AIM-börsen i London och bolaget värderas till cirka 2 miljarder dollar.

– Vi är säkra på bli först med 4G redan 2008! Vi börjar nu med röst över IP och senare i år data och video, säger Richard L Mooers, finansman och vd för xG Technology.

ANNONS

Detta 20-mannaföretag i Sarasota på Floridas västkust hoppas kunna blåsa förbi mobiltelejättarna med sin xMax-teknik och en ny affärsmodell.

– Vi har stoppat en revolutionär teknik i en omskakande ekonomisk modell, säger Rick Mooers till Realtid.se.

Den nya tekniken bryter mot det mesta när det gäller hur man sänder och tar emot trådlösa signaler. Uppfinnaren Joseph A Bobier, som fick sin utbildning i den amerikanska flottan, kom på ett sätt att sända en databit med en svängningscykel istället för hundratusentals som man normalt gör. Han har också kommit på ett sätt att sortera ut dessa extremt svaga signaler från störande signalbrus, vilket gör det möjligt att sända signaler över långa avstånd med extremt lite energiåtgång.

Företaget har i tester visat att man kan sända och ta emot 3,7 megabits per sekund över nästan 30 kilometer och bara använda 50 milliwatt. Med så svaga signaler kan man använda fria frekvenser under 1 gigahertz, ett område som i USA är oreglerat så länge man använder under 1 Watt.

Om testerna går bra hoppas företaget och dess partners bland internetvärdar , ISP:er, och lokala kommersiella telebolag, CLEC. Den ena testen görs i egen regi i Fort Lauderdale och den andra av FarReach Technology i Daytona Beach, som ska starta sin första trådlösa tjänst i mars.

FarReach planerar sedan att gå in på 76 marknader i åtta delstater. Och det med en investering på mindre än en miljard kronor, vilket ter sig närmast skrattretande i jämförelse med de tiotals miljarder kronor som de stora amerikanska operatörerna Cingular, Sprint/Nextel, T-Mobile, Verizone och Vodafone satsar på spektrumlicenser och infrastruktur.

Men medan de nuvarande teknikerna kräver massvis med dyrbara basstationer som vardera täcker relativt små områden, eventuellt i kombination med WiFi/WiMax ”hotspots,” ska xMax göra det möjligt att starta med en basstation som kostar en halv miljon och leverar 3G/4G-kapacitet till 30.000 kunder inom 30 kilometer från sändaren. Det blir sedan en smal sak att öka kapaciteten med fler basstationer. På ås vis ska små företag gradvis kunna expandera sina nät. Det är detta som ligger bakom Rock Mooers tal om en ”omskakande” affärsmodell.

Om han kan hålla vad han lovar står vi inför en motsvarighet av 1980/90-talets PC-revolution mot stordatormodellen.

ANNONS

– Vi utgår ifrån att vi inte är särskilt välkomna, men deras ingenjörer har för redan övertygat dem om att vår teknik inte fungerar. Vårt svar till dem är att vänta bara så får ni se, säger han.

Företaget är enligt Rick Mooers överväldigade av ISP:er och CLEC:s som vill köpa licenser, men det stannar inte med dem.

– Innehållsföretag som Google, Ebay, Yahoo och Apple behöver desperat denna teknik om de ska klara fighten om ’Net Neutrality,’ säger han, syftande på de stora kabel- och telebolagens lobbying för rätten att skilja ut och ta extra betalt för höghastighetslinjer på internet. Det finns trådlösa alternativ för dem, men de är inte billiga.

– Vi har redan sålt licenser för 400 miljoner kronor för områden som täcker en femtedel av USA:s befolkning, säger han och fortsätter. Med vår teknik kommer du att kunna dra igång ett trådlöst system över ett stort område för tiotusentals kronor snarare än miljontals.

En del skeptiska bloggare har frågat varför xG Technology om man har en sådan fantastisk teknik inte drar igång en bredbandstjänst med en gång. Rick Mooers svar är att de redan kan hantera data och video, men att man först vill visa att man kan leverera god röstkvalitet och ett pålitligt nät.

– Mot slutet av detta år kommer vår andra generation Blackberry-liknande produkter som även kommer att hantera data och i viss mån video, säger han.

Målet på sikt är att i likhet med Qualcomm sälja chips och licensera sin teknik.

– Vi har lärt oss av Qualcomm, både av deras misstag och det de gjorde rätt, säger han.

ANNONS

Hans Sandberg

korrespondent New York

[email protected]

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Olle Blomkvist
Olle Blomkvist
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]