Realtid

Londonsvenskar får mångmiljonbonusar

Realtid.se
Uppdaterad: 09 okt. 2006Publicerad: 09 okt. 2006

Den hetsiga stämningen på investmentbankerna i London skruvas upp några grader de kommande månaderna. Alla tjänar pengar och mot slutet av året ska vinsterna fördelas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

LONDON Det är goda tider i finansindustrin. Alla ska markera sin position och kämpar stenhårt för att göra sig märkta. Nu gäller det att boka enskilt möte med sin chef och lägga ut texten om vad man väntar sig i sin fortsatta karriär inom firman. Det förtäckta budskapet till chefen lyder: ”Jag spelar en avgörande roll för min avdelning och får jag inte en hög bonus så går jag någon annanstans”.

Tuffa år som 2002–2004 var man tacksam för att inte få sparken och nöjer sig med en så kallad ”flat bonus” – samma som förra året.

En Managing Director har mellan 180.000 och 225.000 dollar i grundlön. London är dyrt att leva i så grundlönen täcker bara boendekostnad och skolavgifter för ett par barn.

Bonusen däremot, industrins själva drivkraft, varierar kraftigt mellan cirka 500.000 och fyra miljoner dollar beroende på hur länge du har arbetat i branschen, hur svårersättlig du är och hur många lojala klienter du har inom din sektor. De två sista faktorerna är inte så uppenbara som man skulle kunna tro.

Den stora frågan är; ”Hur mycket kommer min bonus att öka från förra året?” I år väntas 50 procent i genomsnitt. I goda tider brukar många firmor ge samma ökning till alla, utom några få som det månas extra om. Det görs noggranna utvärderingar där både underlydande och överordnade får chansen att anonymt bedöma dig. Har du gjort bort dig någonstans så kommer det fram.

Bland svenska stjärnor inom investment banking i London finns Jerker Johansson, chefen för Equity Division på Morgan Stanley och del av den globala koncernledningen. I år kan han räkna med att minst få 10 miljoner dollar för sina insatser. Kollegan Per Hillström, chef för nordisk corp.finance som sitter i Stockholm har haft ett fantastiskt år med ansvar för flera stora affärer och kan därför räkna med att få över fyra miljoner dollar. Jan Olsson, på Deutsche Bank, nyss flyttad från London-kontoret till Stockholm, har också dragit in business och får betalt cirka tre miljoner dollar.

Men tar man steget ut till de små provinserna gör man ett medvetet val: Det finns ingen väg tillbaka till London och ingen väg upp i organisationen.

Legoknektar som har täta kundrelationer och mycket erfarenhet, kan i höst fiska runt efter erbjudanden och antingen trissa upp sin bonus på nuvarande jobb eller välja att gå till högstbjudande konkurrerande firma när väl bonusen har betalats ut. Det är ett högt spel som kan ge kortsiktig vinst. Svenskarna är dock generellt lojala, stannar länge och blir så kallat ”en del av familjen”.

ANNONS

Talar man om pengar och risk så kommer man osökt in på hedge-fonderna. De som har fått partnerskap i en stor hedge-fond tar hem ännu mer pengar än investment bankers. Till dem hör för detta Goldman Sachs-partnern Erland Karlsson på Eton Park och Lars Bane på Noonday.

Några har med framgång startat egna hedge-fonder, så som Harald Örneberg och den unge Fredrik Juntti, också han en gång på Morgan Stanley och sedermera kollega med Christer Gardell.

Regeln för deras inkomst är i princip enkel. De tar en årligt avgift på 1 till 3 procent av tillgångarna i fonden. Sedan tar de 20 till 30 procent av värdestegringen på tillgångarna.

Vi bedömer att Erland Karlsson har 20 procent av Eton Park med $ 5,5 miljarder i tillgångar. Under 2005 steg fonden med 13 procent vilket skulle leda till att han fick cirka 40 miljoner dollar. I år har fonden stigit med 6 procent hittills. Eton Park har visserligen många anställda plus kontor som måste betalas, men det blir mycket över till Erland.

Private Equity-firmorna är de andra stora vinnarna. Fredrik Sjödin sommarjobbade på Salomon Brothers i London 1997. Efter att tagit sin handelsexamen fortsatte han på Salomon Brothers och bara två år senare fick han jobb på legendariska KKR i New York. Även om det tar längre tid att få ut vinsten i private equity så lär han redan vid det här laget ha fått mer betalt än han vågat drömma om. Blir han partner i KKR så är hans lycka gjord.

Janne Karlsson

frilansjournalist

[email protected]

ANNONS

Hedge funds

• Erland Karlsson, 44 år, äger cirka 20% av Eton Park som har $ 5,5 miljarder i tillgångar, inkomst $ 20-30 miljoner

• Fredrik Juntti, före detta Morgan Stanley och Custos, äger 33% av Montrica – nystartad fond med snart $ 1,5 miljarder i tillgångar, inkomst $15 miljoner *

• Harald Örneberg, 42 år, äger 44% av Orn Capital med $ 600 miljoner i tillgångar, inkomst $ 9 miljoner

• Lars Bane, 38 år, delägare i Noonday, jobbade tidigare på Enskilda Securities

Investment Banking

• Johan Levén, 40 år, partner Goldman Sachs bonus $ 5

• Jan Olsson, MD Deutsche Bank bonus $ 3

ANNONS

• Per Hillström, 42 år, MD Morgan Stanley, före detta Warburgs och Enskilda bonus $ 4

• Jerker Johansson, 50 år, MD och chef för aktiedivisionen, Morgan Stanley bonus $10

• Håkan Erixon, MD UBS bonus $ 2

• Johan Bergendahl, MD JP Morgan Chase bonus $ 2

Private Equity

• Fredrik Sjödin, 32 år, KKR uppskattningsvis 2 till 3 miljoner dollar

Källor och metodik

Hedgefonder

ANNONS

2% av tillgångarna som fonden sköter multiplicerat med delägarens andel i firman

Plus

20% av en värdestegring om 5% på tillgångarna multiplicerat med delägarens andel i firman

* Den nystartade fonden Montrica följer ett annat mönster som innebär att delägarna inte tar ut sitt arvode under de först två åren. Fredrik Junttis inkomst kommer vara avgjord först i slutet av tredje året.

Fakta: Samtal med folk i branschen samt Londonbaserade headhunters, Wall Street Journal och Affärsvärlden

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS