Ge två tredjedelar av bonuspotten till de fattiga, eller riskera ökade regleringar och skatter. Det hårda budskapet levererade Tony Blairs partikamrat Peter Hain till finansbranschen i går.
Londonpolitiker till attack mot bonusar
Mest läst i kategorin
I en intervju i The Sunday Telegraph varnade Peter Hain, vänsterprofil inom labourpartiet, finansbranschens ledare för att de kommer att möta motstånd om de inte tar sig i kragen och inför någon slags självreglering. Förra årets bonuspott var över åtta miljarder pund, mer än hundra miljarder kronor, och nästan 5.000 anställda lovades bonusar på över en million pund var. Dessa siffror har upprört många.
– Det är ett verkligt problem att folk med genomsnittsinkomster känner att det finns en sorts superrik klass i toppen, sa Hain till The Sunday Telegraph. Vad är det? Fyra tusen cityanställda som får mer än en million pund var i bonus. Folk känner inte att det är proportionellt.
Hain efterlyser ett moraliskt ansvarstagande bland företagen och menar att om inget görs kommer avundsjuka och fientlighet att ta fäste, med sociala problem som resultat.
– Det ligger i citys intresse, speciellt om de inte vill inbjuda till attacker för utökade regleringar eller förändrad beskattning, om de inte vill hamna i en sådan situation, då måste de ta initativet, sa Hain också.
Företrädare för finansbranschen har reagerat kraftigt och påpekar att både företagen och dess anställda är väldigt rörliga. Passar inte galoscherna kan man alltid flytta någon annanstans. London behöver City mer än City behöver London menar man.
Att finansbranschen är viktig för den brittiska ekonomin är något new labour varit väl medvetna om. Man har undvikit att konfrontera de rika, och både skatter och andra regleringar har lämnats ifred.
Men tar Gordon Brown över efter Tony Blair kan det labour profilera sig hårdare. Partiledarkandidaten Gordon Brown lutar definitivt åt vänster och Peter Hain vill bli hans högra hand. Fackföreningarna står dem närmare än de någonsin stått Tony Blair, och inkomstklyftorna står högt på agendan.
Och kanske ligger det i tiden. Det ryktas att även David Cameron, de konservativas ledare, kommer att mana finansbranschen till självbehärskning. För Londons skull får man hoppas att politikerna tänker efter noga innan de skrider till verket. Finanssektorn är trots allt Londons viktigaste industri, och det behövs inte mycket för att företagen ska börja fundera på att expandera på annan plats istället.
Anette Elving
frilansskribent
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.