LO:s avtalssekreterare Erland Olausson tar det höga tonläget mellan LO-förbunden med ro. Olausson räknar med att de femton förbunden inom LO snart ska vara eniga om kraven inför den kommande avtalsrörelsen.
LO samordnar lönekraven

Mest läst i kategorin
Redan den 16 oktober, om två veckor, ska LO:s styrelse vara överens om inriktningen på de krav som ska ställas i avtalsrörelsen. Men de femton förbunden har svårt att sitta still i båten. Tidigare i veckan förklarade Transports ordförande att Metall sitter i knät på kapitalet och ”bara talar om att hålla tillbaka lönerna”.
LO:s avtalssekreterare är den som ska få förbunden att gå i led och att de driver liknande krav inom sina respektive avtalsområden. Det betyder också att någon måste stå tillbaka om någon annan, till exempel kvinnorna, ska få mer i avtalsrörelsen.
– Våra förbund måste enas om normsättning och då måste man acceptera att till exempel kvinnodominerade områden får mer utan att andra ska kompensera sig, säger Olausson.
Olausson är uppenbarligen inte nöjd med att förbunden kritiserar varandra öppet. Men trots de tuffa tongångarna tror Olausson att de snart ska vara överens och han påminner om ett gammalt talesätt.
– Jag är ganska luttrad. Hundarna skäller och karavanerna drar vidare, brukar man säga. Det är en process när man ska enas och jag tror att det här ska gå bra, säger Olausson, som pekar på tre områden som blir viktiga i avtalsrörelsen: låglönesatsning, höjda löner inom kvinnodominerade avtalsområden och en höjning av de lägsta lönerna. Det sista är ett krav som det största tjänstemannaförbundet, Sif, också tagit fasta på.
Men arbetsgivarna har redan innan avtalsrörelsen dragit i gång börjat argumentera för att höjda lägstalöner är ”ett olyckligt krav” när arbetslösheten är hög. Svenskt Näringsliv har presenterat en utredning med slutsatsen att höga lägstalöner slår ut jobb och leder till färre jobb i ekonomin.
Jämfört med andra länder ligger de svenska lägstalönerna på en mycket hög nivå, även sedan man tagit hänsyn till köpkraften, konstaterar rapportens författare.
Statliga Konjunkturinstitutet har också räknat på utfallet av olika stora löneökningar och bedömer att lägre löneutfall leder till lägre arbetslöshet och, överraskande nog, högre inkomster för löntagarna. Men Olausson tycker att KI:s beräkningar är bristfälliga.
– Det är inte så enkelt. Vår uppgift är att ge våra medlemmar reallöneökningar utan att det leder till arbetslöshet. Och vi vet att om vi beviljar oss för höga löner är det våra medlemmar som drabbas av högre räntor och arbetslöshet, säger Olausson.
TT