Gruvavfall i Lappland innehåller sällsynta jordartsmetaller. Nu startar undersökning av hur de ska kunna utvinnas.
LKAB utmanar Kina
Mest läst i kategorin
Ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet har kommit fram till att gruvavfall från LKAB innehåller sällsynta jordartsmetaller. Det berättade Vetenskapsradion i P1 i morse.
Pär Weihed, professor i malmgeologi vid Luleå tekniska universitet, hävdar att fynden är så stora att Sverige kan komma att producera upp till tio procent av världsbehovet av sällsynta jordartsmetaller.
Det är gruvavfall från järnmalmsbrytningen i Kiruna och Malmbergen som ska undersökas.
– Det som finns i berget och avfallsdammarna i Kiruna utgör kanske i storleksordningen en global årsproduktion av sällsynta jordartsmetaller. Det är ett substantiellt bidrag till åtminstone Europas produktion. Det produceras i princip inga sällsynta jordartsmetaller i Europa i dag, säger Per Weihed till Vetenskapsradion.
En förklaring till Kinas dominans inom produktionen av sällsynta jordartsmetaller är att Kina tidigare exporterat till låga priser.
När Kina stryper exporten förändras också situationen. Kina avser att minska exporten med 35 procent första halvåret 2012 jämfört med samma period 2010, enligt DN i går.
I dagsläget står Kina för 97 procent av världsproduktionen.
I vår startar forskningsprojektet kring hur de sällsynta jordartsmetallerna ska kunna utvinnas i norra Sverige.
Enligt Karin Högdahl vid Uppsala universitet undersöks också gruvavfall i Bergslagen.
De viktigaste fynden av sällsynta jordartsmetaller finns i USA, Australien, Kanada, Sydafrika, Kirgizistan och Grönland enligt en sammanställning i Ny Teknik.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.