Svenska Fika har blivit populärt på Manhattan.
Let´s have a fika
Mest läst i kategorin
Fika espresso bars svenske ägare Lars Åkerlund öppnade sitt första kafé för tre år sedan i New York, mitt under brinnande högkonjunktur.
Då fick han välja något billigare kvarter i staden, men drömmen var det populära promenadstråket vid Pearl Street i finansdistriktet på Manhattans södra udde.
Med finanskrisen föll också hyrorna och ”Fika”-fiket har precis skrivit på ett tolvårskontrakt till slumppris enligt webbsajten Crain’s.
”Tack vare recessionen fick vi ett bra pris och kan snart öppna än fler Fikafilialer”, säger Åkerlund, som redan tidigare öppnat två kaféer som bland annat lanserar svenskt kaffe.
Reapriset, med New York-mått då, från mäklaren var omkring 119.000 kronor i månaden för 140 kvadratmeter. Fika översätts för New York-borna helt enkelt med ”to drink coffee”.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.