Realtid

Lena Hjelm-Wallén

administrator
administrator
Uppdaterad: 31 okt. 2006Publicerad: 31 okt. 2006

...som är ordförande i den valberedning som skall vaska fram en socialdemokratisk partiledare. Varför har ni inte en mer öppen procedur där olika kandidater ställs mot varandra?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Vi har ju ingen tradition av det i Sverige, säger Lena Hjelm-Wallén, som menar att målet är att få fram en kandidat som hela partiet kan ställa sig bakom.

Är det inte bättre när olika kandidater synas och jämförs med varandra? Då blir det mer tydligt vad som krävs av partiledaren.

– Erfarenheterna har ju lärt oss att det då ofta blir olika grupper inom partiet som för fram just sina respektive kandidater. Det kan resultera i interna splittringar.

– Men jag förutsätter att det inom kort kommer att föras fram namn på tänkbara partiledare. Vi har ju börjat arbetet med att gå ut till medlemmar och lokala föreningar och bett dem om vem de vill se som partiledare.

– När vi sedan fått in ett antal namn så gör vi en sammanställning av kandidaterna. Då skall vi försöka göra en sorts rangordning, och några kandidater brukar då falla bort. Målet är ju som sagt att vi i slutändan skall ha ett namn, alltså ett namn som står överst på listan.

Hur gör ni denna rangordning?

– Det viktigaste är att vi pratar med respektive kandidat. Hur de ser på jobbet, och under vilka förutsättningar de kan tänka sig att bli partiledare. Det är i den processen några brukar falla bort. En del för att de helt enkelt inte vill.

Hur ser tidsplanen ut?

ANNONS

– Vi har som mål att sammanställningen av kandidaterna skall vara klar i december. Sedan får vi se hur lång tid det tar. Men vår absoluta deadline är ju den 16 mars, då vi har den extra partikongressen.

När ni är klar med den första gallringen, kommer några namn då att offentliggöras?

– Det får vi se. Överhuvudtaget är ju det här en procedur som inte är helt bestämd i förväg. Det är inte så ofta vi byter partiledare.

Vad krävs av en partiledare?

– Skall vara lyhörd, men samtidigt kunna bestämma.

Ska det vara en kvinna?

– Många tycker ju det. Men de måste då också komma med konkreta förslag. Vi tar ju bara ställning till namn.

Till sist, vem vill du själv se som partiledare?

ANNONS

– Även om jag visste det, så kulle jag inte säga det.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS