Richard Gnodde har utsetts till världens mest inflytelserika investmentbankir 2012 och är en av tre chefer för Goldman Sachs affärsområde IBD (Investment Banking Division). Här är hans syn på den senaste utvecklingen på området.
Legenden

Mest läst i kategorin
Det är Goldman Sachs självt som lagt upp ett videoklipp på sin hemsida där Gnodde pratar på temat ”Macro trends in investment banking”.
– Ett av de viktigaste ämnena vi diskuterar med våra kunder i Europa just nu är finansieringsfrågor, säger han i klippet.
Enligt Gnodde har många av de bolag som är Goldman Sachs-kunder stora skulder, även om bolagen i sig är starka och genererar bra kassaflöden i sina verksamheter.
– De är starka och har starka balansräkningar, men de måste omfinansiera väldigt stora skuldnivåer. Och det blir allt svårare i en värld som generellt minskar sin skuldsättning.
Gnodde uppger att omfinansieringar tidigare bara var en formalitet som sköttes av folk längre ned i bolagens organisation, medan det nu har blivit en högprioriterad fråga inom bolagen där både vd och finanschefen är involverade och försöker tänka ut hur det ska skötas på bästa sätt.
– Finansieringsfrågor har numera blivit ett sätt att skapa verkliga konkurrensfördelar. Om du kan få finansering för en årsränta på 2-3 procent istället för 7-8 procent så ger det stora fördelar, säger Gnodde.
Han förespråkar alltså att bolagen tänker på finansieringen som en strategiskt viktig fråga och kontinuerligt försöker sänka sin finansieringskostnad, och att sprida finansieringskällorna på flera istället för att vara beroende av en eller ett fåtal.
– För det vi har sett under de senaste åren är att en enskild finansieringskälla väldigt snabbt kan torka ut.
En annan trend Gnodde har märkt av är nya ”investerings-korridorer”.
– Tidigare gjordes alla stora affärer via New York eller London, men under de senaste åren har jag själv märkt av från våra kunder att man kan göra affärer i Beijing och sedan åka direkt till Johannesburg.
Gnodde nämner även att delar av Sydostasien fått en närmare koppling till Mellanöstern.
– Den korridoren håller på att bli väldigt viktig.
En annan sådan ”korridor” är enligt Gnodde att Afrika och Latinamerika får en allt närmare relation.
– De här nya korridorerna med investeringsflöden håller på att bli väldigt viktiga.
Gnodde bedömer att storbolagen nuförtiden sköter sina verksamheter globalt och ser världen som en helhet.
– De letar efter nya tillväxtmarknader, men Europa är fortfarande världens största marknad om man ser det som en helhet. Det är en marknad som är större än USA, men både Europa och USA är båda fortfarande väldigt viktiga och man kan inte vara ett globalt företag utan att finnas där – även om verkligheten är att Europa och USA kommer att ha långsammare tillväxt än en del nyare marknader.
Gnodde nämner Kina och Indien som exempel och att bolagen bör satsa på att sälja sina produkter där, men att man även kan se på det omvänt som att asiatiska bolag från Kina eller Indien för sin del vill expandera i Europa och USA och på så vis bygga sin ”globala plattform”.
– Deras utmaningar är hur de kan få tillgång till en del teknologier, verksamheter och kompetens som finns i Europa och USA.
Det leder enligt Gnodde till investeringsflöden i båda riktningar.
– Och även om man ser världen som en helhet så är det fortfarande en tillväxt på 3,5 procent per år i världsekonomin. Historiskt sett är det fortfarande väldigt attraktivt. Så trots allt vi gått igenom de senaste fem åren globalt, innebär det fortfarande stora möjligheter, säger han i klippet.
Förutom att vara en av cheferna för Goldman Sachs affärsområde Investment Banking Division så är Richard Gnodde enligt bankens hemsida en av bankens två vd:ar för Goldman Sachs International (Goldman Sachs verksamhet utanför USA). Den andra vd:n för GSI är Michael Sherwood.
Medan Gnodde som nämnt är en av de högsta cheferna för Goldman Sachs IBD så är David Solomon och John Weinberg de andra två högsta cheferna för det affärsområdet enligt vad Wall Street Journal skrev i maj 2011.
Enligt Goldman Sachs hemsida ingår inte Gnodde bland Goldman Sachs ”executive officers” på elva personer men däremot i bankens ”management committe” på 30 personer.
Där sitter även Sherwood, Solomon och Weinberg.
Enligt WSJ har Gnodde bland annat lyckats väl med att få Goldman Sachs att bli finansiell rådgivare vid jätteaffärer som indiska stålmogulen Lakshmi Mittals köp av Luxemburg-baserade stålbolaget Arcelor för 17 miljarder pund, samt brittiska vin- och spritbolaget Allied-Domecqs försäljning av sin livsmedelsverksamhet Kerry.
Gnodde inledde sin bana hos Goldman Sachs år 1987 på bankens M&A-avdelning.