Den amerikanska tillsynsmyndigheten agerar nu för att lätta på inhemska regleringar för i första hand mindre företag. Bedömare på Wall Street vill dock se än större förändringar om den amerikanska finansmarknadens ställning i världen skall kunna stärkas.
Lättnader för amerikanska företag

De relativt hårda och omfattande regleringarna som amerikanska företag möter har varit i fokus under en längre tid. De administrativa kostnaderna, inte minst för mindre företag, har ökat rejält under senare år, och bland finansmarknadsanalytiker anses den inhemska redovisningslagstiftningen vara en viktig orsak till att den amerikanska finansmarknaden minskat i attraktionskraft bland internationella aktörer.
Redovisningsreglerna skärptes än mer i och med sjösättningen av reglementet Sarbanes-Oxley Act, som var en reaktion på bland annat Enronskandalen.
Men nu har alltså den amerikanska tillsynsmyndigheten SEC reagerat på kritiken, och enligt ett nytt förslag ska mindre företag undantas från många regleringar, bland annat de inom Sarbanes-Oxley. För just mindre företag har redovisningskostnaderna rusat i höjden i och med att utomstående revisorer och redovisningskonsulter hyrts in i allt större omfattning till följds av de allt snåriga regleringarna.
Beslutet från SEC mottogs positivt av bland andra New Yorks borgmästare Michael Bloomberg, som menade att detta är ett steg i rätt riktning för att stärka stadens ställning som finanscentra.
På Wall Street är dock den allmänna bedömningen att detta inte är tillräckligt för att vända den negativa utvecklingen där New York förlorar affärer till i första hand europeiska börser, men även i viss mån de asiatiska. Enligt tidningen Washington Post är det många som anser att tillsynsmyndigheten är på väg att försitta chansen att genomdriva mer genomgående reformer.
Bland kritikerna till de inhemska redovisningsreglerna hör bland andra självaste finansministern Hank Paulson, som dessutom har förflutet på investmentbanken Goldman Sachs.