Realtid
administrator
administrator
Uppdaterad: 12 feb. 2014Publicerad: 12 feb. 2014

248 miljoner saknas efter kredithärvan i Axel Johnson-sfären.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

svenskar
Spela klippet
Realtid TV

Dubbel smäll för svenskar när dollarn viker

19 juni 2025

Axel Johnson-koncernen riskerar att förlora upp till 248 miljoner kronor efter den uppdagade lånehärvan i gruppens kapitalförvaltningsbolag Altocumulus.

Thomas Malmborg, tidigare högt betrodd medarbetare i gruppen, åtalades på tisdagen mot sitt nekande för flera fall av grov trolöshet mot huvudman samt grov förskingring.

Enligt åtalet har Malmborg mellan 2008 och 2012 gjort utbetalningar på totalt 696 miljoner kronor från åtta bolag i koncernen (se faktaruta). Delar av pengarna har återbetalats men nettofordran är enligt åtalet 248 miljoner kronor.

I praktiken verkar gamla lån ha lösts med hjälp av nya lån.

”När ett lån förfaller så återbetalas detta genom att nytt lån upptas i ett annat av Axel Johnson Gruppens bolag”, skriver Ekobrottsmyndighetens utredare i förundersökningen.

Enligt Axel Johnson är hela beloppet redan nedskrivet men gruppen kan komma att rikta senare skadeståndskrav mot Thomas Malmborg.

– I syfte att renodla brottmålet kommer skadeståndstalan mot den misstänkte att väckas först efter brottmålet, uppger Axel Johnsons talesperson Julia Rimmerfeldt för Realtid.se.

Enligt Thomas Malmborgs försvar har dock transaktionerna varit affärsmässiga och legat inom hans mandat som anställd. Det finns också säkerheter för delar av lånen.

ANNONS

Men enligt åtalet ska transaktionerna på olika sätt ha dolts av Malmborg och det ska i vissa fall också ha ”saknats lånereverser för utbetalningarna” som heller inte har ”redovisats i befintlig lånerapportering”.

Pengarna ska enligt åtalet ha förts till bolaget Cantus Invest som ägs av kompositören och musikproducenten Anders Bagge. Thomas Malmborg har suttit i styrelsen för bolaget och även haft hand om räkenskaper och betalningar.

Enligt Axel Johnson-gruppens officiella uttalande i samband med åtalet ska Thomas Malmborg ha ”skött Cantus Invests räkenskaper utanför sina då ordinarie arbetsuppgifter”.

Sedan lånehärvan uppdagades i februari 2013 har Anders Bagge och Cantus Invest, med bistånd av advokaten Christer Sandberg, samarbetat med Axel Johnsons-sfären för att reda ut händelserna.

– Anders är själv inte på något sätt misstänkt för att ha deltagit i något olagligt. Sedan transaktionerna uppdagades har vi haft en bra dialog, säger Axel Johnsons talesperson Julia Rimmerfeldt.

Även Cantus Invest har fordringar på Thomas Malmborg med bolag som kan bli aktuella kräva in efter brottmålet.

Cantus Invest försökte redan i juni 2013, utan framgång, få Malmborgs bolag Coordinator Invest försatt i konkurs. Detta då Malmborg sommaren 2012 fört över 15 miljoner kronor från Cantus bankkonto i Handelsbanken till Coordinator.

Enligt förundersökningen så har stora belopp flyttats mellan Cantus, Coordinator och närstående bolag.

ANNONS

Bland annat har stora summor gått till First North-noterade Forestlight och Noble Entertainment. Nettoöverföringarna ska under åtalsperioden ha varit 112 miljoner kronor, enligt förundersökningen.

”Forestlight Studio AB synes ha varit beroende av pengar som Cantus Invest AB har lånat av Axel Johnson Gruppen för att kunna fortsätta sin verksamhet”, skriver EBM:s utredare.

Forestlight har tidigare rapporterat öppet om lånen från Cantus, som också var storägare i bolaget. Våren 2013 gjordes dock en överraskande uppgörelse där Cantus fordringar omvandlades till aktieägartillskott samtidigt som en ny huvudägare tog över Cantus aktier.

Forestlight såldes också Noble Entertainment i samma veva.

Det är först nu som det visar sig att uppgörelsen var en del av städningsoperationen efter det att lånehärvan på Axel Johnson börjat nystas upp.

Av förundersökningen framgår att Axel Johnson-sfären i mars 2013 först riktade betalningskrav mot Cantus Invest på hela det utestående beloppet. Idag ska Axel Johnson, Cantus och Forestlight dock inte ha några kvarstående anspråk på varandra.

Thomas Malmborgs försvarsadvokat Lars Engstrand på Nordia kommenterar åtalet på följande sätt:

”Han har alltid haft familjens och koncernens bästa som ledstjärna. I arbetsuppgifterna har bl.a ingått att arbeta med den tämligen omfattande utlåningsverksamhet som under många år ingått som ett led i koncernens verksamhet. Han har därvid agerat inom ramen för de uppdrag han haft och aldrig handlat i strid med de instruktioner och rutiner som gällt. Han förnekar den brottslighet som åklagare lägger honom till last och kan inte vitsorda att han skulle ha förorsakat någon skada”.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS