”Vi är övertygade om att det behövs alternativ för lånekunderna utanför storstäderna”, säger Liza Nyberg, vd på Landshypotek Bank.
Landshypotek blir bolånebank
Mest läst i kategorin
Landshypotek Bank blir under våren en ny lånebank för landets husägare, enligt ett pressmeddelande. Banken har en lång historia med utlåning till jord och skog och för några år sedan öppnade banken även för sparande för alla, inte bara för jord- och skogsbrukare som tidigare. Nu, med start i vår ska även husägare kunna låna till sitt boende i Landshypotek bank, framgår det av pressmeddelandet.
Bankens nya lån för hus kommer att bygga på en tydlig räntesättning och en helt ny digital lösning för att ansöka om lån, där kunden direkt medverkar i beredningen.
– Vi har de senaste åren utvecklats snabbt och kommer nu att ha en stark digital lösning för våra nya kunder, berättar Liza Nyberg.
Landshypotek Bank ägs av lånekunderna inom jord och skog. Bankens vinst går tillbaka till ägarna och är en del i att möjliggöra för fortsatt utveckling av jord- och skogsbruket, svenskproducerad mat, välskötta skogar och öppna landskap.
Även bankens nya satsning vänder sig utanför storstäderna.
– Det är så mycket i dag som koncentreras till storstäderna, men majoriteten av alla svenskar bor ju utanför landets tre största städer. Även om det ibland låter annorlunda så pågår livet även utanför Stockholm, Göteborg och Malmö. Människor drömmer husdrömmar, renoverar kök och bygger till. Vi ser det livet och vill vara en del av att möjliggöra det. Vi ska vara hela landets bank.
Ägarna i Landshypotek bank är positiva till att banken ”utvecklas till en bradare bank för fler, skriver Landshypotek ekonomisk förenings ordföranden Lars Öhman i ett separat pressmeddelande.
– Vi hoppas kunna dra nytta av ett växande intresse, nå fler möjliga medlemmar och berätta om den särskilda nyttan det är för jord- och skogsbrukare att vara med i Landshypotek, säger Lars Öhman.
Landshypotek Bank ägs av 41.000 jord- och skogsbrukare.
Bankens nya kunder, de som lånar till hus på privatmarknaden, blir inte medlemmar i den ekonomiska föreningen och därmed inte heller ägare av banken.
– Centralt i vår affärsmodell är att banken ägs av jord- och skogsbrukare och att överskottet går tillbaka till jord- och skogsbrukare. Det bygger också mycket av bankens unikitet. Vi är övertygade om att det är positivt för de nya kunderna att banken finns för att möjliggöra jordbruks- och skogsföretagande, svensk matproduktion och öppna landskap, säger Lars Öhman.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.