UPPDATERAD När plastkortskunderna sviker lyxkrogarna går folklige Hasse Wallman mot ett rekordresultat.
"Lågkonjunkturen betyder klirr i kassan"

Mest läst i kategorin
– Vi ligger över budget för årets tre första månader. Det går jävligt bra på ren svenska, säger nöjespappan Hasse Wallman euforiskt.
Hasse Wallman, 73 år ung, är en legendarisk profil inom svenskt nöjesliv. Han är vd och huvudägare till Wallmans Nöjen som består av Wallmans salonger, Golden Hits och teatern Intiman i Stockholm, Cirkus i Köpenhamn, bland annat. I Oslo, Malmö och Helsingborg finns det redan Wallmans-etablissemang och nyligen öppnade han i Åre, medan etableringen i Helsingfors får vänta på grund av den ekonomiska krisen.
Totalt omsätter koncernen knappt 400 miljoner kronor, med en vinstmarginal på cirka 10 procent.
– Vi har 90 procent privatpersoner och drabbas inte av den ekonomiska krisen, säger en munter Hasse Wallman på telefon.
Bäst går enligt uppgift Golden Hits på Kungsgatan i Stockholm, där köerna ofta ringlar sig ut på gatan. Krogen är öppen sex dagar i veckan och ofta är det fullsatt, det vill säga 540 personer. Här ligger vinstmarginalen stabilt på 30 procent.
Han vill inte gärna skryta om företagets fina siffror utan koncentrerar sig hellre på att prata om sin verksamhet.
Vad är hemligheten bakom dina framgångar?
– Bra musik och att folk drar folk. Vi har 90 procent gäster som betalar själva och bara 10 procent företagskunder vilket gynnar oss nu när det är kris för bolagen, säger Hasse Wallman.
Sannsagan Wallman startade 1956 med att den då 20-årige ynglingen startade nöjespalatset Kingside på Kungsholmen i Stockholm. På 60-talet var han reklamchef på Gröna Lund och konsertarrangör (Beatles 1964 och Rolling Stones 1966), på 70-talet drev han Bacchi Wapen och på 80-talet China-teatern. På 90-talade startade han så Wallmans salonger och Golden Hits.
Wallman har för det mesta en osviklig näsa för det kommersiellt gångbara. Det senaste exemplet är pjäsen Obesvarad kärlek på hans teater Intiman i Stockholm. Inget dramatiskt mästerverk precis, men en habil underhållning. Föreställningen har 92 procents beläggning och i och med att produktionen består av två skådespelare. Babben Larsson och Loa Falkman och ett piano, så borgar det för god lönsamhet.
När tror du konjunkturen vänder upp igen?
– Det blir bättre tider om ett år.
Vad har du för förebild?
– Walt Disney är min stora förebild. Jag tecknade jag serier när jag var yngre.
Wallman är en mångsysslare som på 60-talet också hunnit med att skriva manus till en Åsa-Nisse film och regissera en popkomedi med Eva Rydberg.
Men har det alltid gått bra?
– Nej, under förra krisen i början av 90-talet ägde jag China teatern. Folk gick inte på teater, utan satt hemma och följde Irak-kriget på TV väntade på att Saddam skulle hängas från en palm, samtidigt som man hyrde videos. Då var det nära konkurs och många vill se mig i rännstenen.
– Advokaterna och konkursfövaltaren cirklade runt mitt huvud, men jag reste mig på nio.