Realtid

Läckan på HiQ hittad

Sara Johansson
Uppdaterad: 27 mars 2009Publicerad: 27 mars 2009

Vem var det som läckte it-bolagets kvartalsrapport till Ossian Hellers? Åklagaren Stig Åström har en misstänkt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den 21 och 22 april 2005 köpte Ossian Hellers aktier i it-bolaget Hiq International AB för 2,5 miljoner kronor.

Någon hade läckt.

”Hellers har fått information från person på HIQ International AB eller från person med insyn i bolagets affärsförhållanden”, skriver åklagaren Stig Åström i åtalet i dag.

Det innebär att någon i bolaget eller någon av de rådgivare bolaget anlitat lämnat uppgifter om kvartalsrapporten för det första kvartalet 2005 till Ossian Hellers – innan den släpptes.

– Vi har en ganska god uppfattning om vem det kan vara men vi tänker inte lyfta fram den personen eftersom vi känner att vi ändå inte kommer kunna ro det i hamn – då får det vara, säger Stig Åström till Realtid.se.

– Vi kan slå fast att det är en person med insyn som har läckt. Sedan har vi stannat där. Vi vill ha mer innan vi hänger ut en person. Det här är ju förtrolig information, säger han.

– Människor som blir utsatta för en sådan här brottsmisstanke kan ju få oerhörda svårigheter att jobba vidare bara för att en sådan misstanke har uppkommit.

Kan det här vara ett problem i de åtalspunkter där ni inte kan säga vem som läckt informationen?

ANNONS

– Ja, det hade naturligtvis varit lättare om vi kunde säga att ”det är han”, så det är en svaghet. Men när vi tittar på hur handeln har skett så anser vi att han har fått insiderinformation. Det är ju det som är kriminellt – att handla om man har fått insiderinformation.

Enligt Hiq hade 23 personer i bolagets ledning och styrelse tillgång till kvartalsrapporten innan den släpptes.

Utrikesminister Carl Bildt och vd Lars Stugemo fanns båda på listan över insynspersoner från Finansinspektionen. Carl Bildt är inte misstänkt.

På listan finns också flera personer som studerat på samma högskolor som den åtalade Ossian Hellers, 36, och som är jämnåriga med honom.

Informationschefen Annika Billberg, 34, läste på Handelshögskolan i Jönköping.

Controllern Anna Jennehov, 45, pluggade ekonomi på Stockholms universitet precis som Ossian Hellers.

Varken Hellers eller Jennehov tog examen där. Jennehov lämnade universitetet 1990, tre år innan Ossian Hellers blev antagen.

Då, 1993, lämnade Fredrik Malm hemorten Ovanåker några mil väster om Bollnäs där han gått i gymnasiet för att börja studera på Handelshögskolan i Stockholm.

ANNONS

Hellers blev inte långvarig på universitetet. Det sista livstecknet där lämnade han våren därpå, 1994. Också han hade blibit antagen till Handels. Han valde inriktningen finansiell ekonomi.

Fredrik Malm tog examen 1997. Han är i dag 35 år gammal och ekonomichef på Hiq. Tidigare var han finanschef och ansvarig för kontakter med investerare.

Samma dag som Ossian Hellers slog till i Hiq köpte också Ken Lennaard aktier i Hiq för 2,8 miljoner kronor. Tre dagar senare köpte Andreas Hofman för 1,5 miljoner kronor.

Den 26 april släppte Hiq rapporten. Tillväxten var 48 procent, rörelseresultatet hade trefaldigats. Aktiekursen rusade.

På bara dessa affärer tjänade Hellers 529.000 kronor, Lennaard 368.000 kronor och Hofmann 151.000 kronor, enligt åklagaren som nu kräver pengarna tillbaka.

Realtid.se har sökt ledningen i Hiq, som sitter upptagna i möte.

Sara Johansson

David Hässler

ANNONS

Realtid.se

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS