I samband med delårsrapporten aviserar bolaget en riktad nyemission.
Kungsleden vill ta in 1,5 miljarder kronor
Mest läst i kategorin
Kungsleden vill genomföra en företrädesemission om 1,5 miljarder kronor med företrädesrätt för bolagets aktieägare.
Idag meddelar bolaget att emissionsvillkoren offentliggörs senast den 12 september.
Bakgrunden är bolagets nya strategi som sjösattes 2013 där fokus blev på skapandet av en större, mer koncentrerad och högkvalitativ fastighetsportfölj inom valda fastighetssegment och geografiska regioner.
Nu vill Kungsleden bli en aktiv köpare igen och bedömer att möjligheterna till förvärv är goda.
– Det har nu gått ett och ett halvt år sedan vi offentliggjorde vår nya strategi och arbetet med att implementera denna har gått över förväntan. Vi har renodlat och koncentrerat fastighetsportföljen och kraftigt ökat andelen fastigheter i storstadsregionerna. Nu tar vi nästa steg och ska bli aktiva köpare igen. För att möjliggöra en förvärvstakt enligt plan har vi beslutat oss för att genomföra en nyemission om cirka 1,5 miljarder kronor”, säger vd Biljana Pehrsson.
Teckningsperioden väntas löpa mellan den 23 september och 8 oktober. Beslut om emission tas under en extra bolagsstämma den 16 september.
Idag gav fastighetsbolaget även ut sin senaste delårsrapport. Nettoomsättningen ökade till 691 miljoner kronor under andra kvartalet jämfört med 564 förra året.
Förvaltningsresultatet steg med 82 miljoner kronor till 215 miljoner under kvartalet. Resultatet före skatt minskade med 30 miljoner ner till 302 miljoner kronor.
Däremot redovisar Kungsleden ett negativt resultat efter skatt, där förlusten blev 1,4 miljarder kronor. Försämringen beror på reserveringar för skattedomar om 1,6 miljarder.
Nyhetsbyrån Direkt skriver att finanschefen Anders Kvist under rapportpresentationen sade att emissionen inte har något att göra med skatteutfallet. Bolagets likviditetsberedskap, med kassa och outnyttjade kreditlöften, är på 2 miljarder per halvårsskiftet.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.