Realtid

Krydda till aktieportföljen

administrator
administrator
Uppdaterad: 27 apr. 2005Publicerad: 27 apr. 2005

Indiens ekonomi växer så det knakar, men intresset för investeringar på Indienbörsen har hittills varit ganska svalt. Nu kommer nya fonder men samtidigt varnas det för höga risker.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Trading Direkt

Nasdaq lanserar nytt index för att spåra börsnoteringar

24 jan. 2025

– Intresset för Indienfonder har växt under de senaste två åren. Det är en intressant marknad med en oerhörd tillväxtpotential. Börsen är väldiversifierad, det finns många bolag och många branscher. En duktig Indienförvaltare har goda chanser att lyckas väl. Men det krävs nästan att man har folk på plats i regionen. Det är därför antalet Indienfonder hittills varit så få, säger Roger Törnkvist, fondstrateg på SEB.

Avkastningen för SEB:s indienfond, HSBC Indian Equity, har i snitt varit 24 procent per år under en treårsperiod.

Och nu kommer fler fondalternativ ut på marknanden. Den 9 maj lanserar Firstnordic Fonder sin första Indienfond. Tidpunkten kan dock tyckas illa vald. Indien är en tillväxtmarknad och i egenskap av det, extra känslig för den inflationsoro som råder och risken för räntehöjningar i USA.

MSCI India har stigit 115 procent under de senaste tre åren. Är det läge att lansera en Indienfond nu?

– Vi tänker långsiktigt. Indien är en intressant marknad och vi vill finnas där. Det är mycket som talar för en positiv utveckling, inte minst på lite längre sikt, säger Erik Tarras-Wahlberg på Firstnordic Fonder.

Faktorer som talar för Indien är bland annat en regering som verkar vara inställd på marknadsreformer och starka globala företag ledda av företagsledare som i många fall har utbildat sig i England eller USA. Låga löner och tillgång till välutbildad arbetskraft har lett till att hela 60 procent av den globala outsourcingen vad gäller IT- och serviceprodukter går till Indien. Med världens näst största befolkning där 55 procent är under 24 år och medelklassen växer, har Indien dessutom en enorm konsumtionspotential. Tillväxten är 5 procentenheter över Asiens genomsnitt och S&P höjde i februari Indiens kreditrating till BB+.

Orosmoln på börshimlen är Indiens stora budgetunderskott som 2004 låg på 8,4 procent av BNP och statsskulden som uppgick till 96,6 procent av BNP.

– Det ger naturligtvis regeringen mindre rörelsefrihet att genomföra ekonomiska reformer, men nu har en lag antagits som säger att budgetunderskottet ska minska med 0,3 procent av BNP per år till och med 2009. Och det är förmodligen en anledning till att man i februari höjde den tillåtna gränsen för vad utländska investerare får äga i bolag i telekombranschen – från 49 procent till 74 procent. Lagen kommer sannolikt också att påskynda privatiseringen av statliga bolag eftersom det är ett sätt att betala av på statsskulden, säger Erik Tarras-Wahlberg .

ANNONS

Jämfört med Kina har dock Indien en lägre grad av utländska investeringar, sämre infrastruktur, högre andel fattiga, sämre generell utbildningsnivå och större jordbrukssektor, vilket gör att BNP för landet blir extra volatil.

– Medelklassen växer i Indien, den högre utbildningen är starkare och jordbrukssektorns andel av den totala BNP:n har minskat under de senaste åren. Dessutom är företagen generellt mycket aktieägarvänliga och företagens avkastning på eget kapital är den högsta i regionen, säger Erik Tarras-Wahlberg.

Ytterligare något som talar emot investeringar i en Indienfond är att börsen kan tyckas vara något övervärderad jämfört med andra börser i regionen. P/E-talet för CNX500 (Indien), som inkluderar 90 procent av det totala marknadsvärdet ligger på 15,66, jämfört med 14,90 för HSI (Hong Kong) som inkluderar cirka 70 procent av marknadsvärdet, och 14,55 för TWSE (Taiwan) som ska inkludera samtliga aktier på den Taiwanesiska börsen.

– Det anser vi är rimligt med tanke på att den indiska aktiemarknaden utgörs av företag som växer snabbare och har bättre ledning jämfört med bolag i andra delar av regionen, säger Erik Tarras-Wahlberg.

Men Roger Törnkvist, fondstrateg på SEB, vill ändå höja ett varningens finger.

– Det är helt klart en riskfylld placering. Börsen i Indien är känslig för mängden utländskt kapital som strömmar till eftersom den är så pass liten sett till börsvärdet. Därför blir den också rätt så volatil. Vi rekommenderar egentligen bara Indien som en ”krydda” i portföljen.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS