Allt fler får aldrig se röken av sin skatteåterbäring. Kronofogden lägger i år omedelbart rabarber på drygt 198 miljoner kronor av återbäringen. Uteblivet underhåll och mobilskulder är vanligast.
Kronofogden snor skatteåterbäringen

Det visar siffror som TT tagit del av.
Kronofogden tar pengarna direkt ur systemet efter kontrollkörning i sina register. Totalt 52 128 skuldsatta personer blir av med sin skatteåterbäring.
Av pengarna går 96 122 437 kronor åt till obetalda skulder till det allmänna.
– De vanligaste skulderna är underhållsbidrag, skatt, tv-avgifter och felparkeringsavgifter, säger Åke Lundholm, informationsansvarig på Kronofogdemyndigheten.
Just den typen av skulder har en gräddfil in till Kronofogdemyndigheten. Eftersom man förväntas veta att man ska betala till exempel skatt så behövs ingen delgivning utan skulden går direkt till kronofogden.
Resten, 103 116 133 kronor, går till andra skulder, de flesta inom kommunikationsområdet.
– 80 procent av de skulderna rör mobiltelefoni, säger Lundholm.
– Det är lika många unga som medelålders som har den här typen av skulder. Den enda grupp som inte har det är pensionärerna. Men det kan ju bero på att de inte ringer särskilt mycket med mobilen, säger Lundholm.
Det allvarligaste är dock, enligt Kronofogden, att det för den yngre gruppen, 20-25-åringar, ofta är den första skulden som hamnar hos Kronofogden.
– Det är en ingång till skuldsättning. Det har varit dyrt att ringa och svårt att beräkna hur mycket man ringer för. Det har blivit lite bättre nu.
Som nummer två på skuldlistan kommer trafikförsäkringen. Lundholm förklarar varför:
– Man köper en bil på fredagskvällen och ringer försäkringsbolaget först på söndagen och kör oförsäkrat några dagar. Vad folk inte vet är att då träder Trafikförsäkringsföreningen in. Men då kostar det 70 kronor per dag mot de 7 kronor per dag försäkringsbolagen tar.
– Och de pengarna ska betalas men folk blir sura när de får kravet, känner inte till gången och betalar inte. Skulden går till inkasso och så småningom hamnar den hos kronofogden.
Trea på skuldlistan är skulder till elbolagen. Fast här har det blivit litet bättre sedan elbolagen lagt om sitt sätt att debitera. Tidigare fick man en preliminär räkning att betala och efter ett år en slutavräkning. Och mycket kan hända på ett år, elpriset fluktuerar som bekant rätt kraftigt och man har kanske använt mer el än man trott.
Kronofogdens bästa råd till den som hamnat i skuldfällan: Ring den du är skyldig pengar och försök få till en avbetalningsplan.
Totalt sett har skuldberget ökat mycket beroende på att även kommuner och landsting hoppat på trenden att inte vänta på betalning, tror Lundholm.
– Tidigare kunde man vänta på att kräva in dagisavgifter till barnet slutat på dagis. Det gör man inte längre. Sjukvårdsavgiften är en annan bidragande orsak.
Kronofogdens kundcenter väntar sig nu en strid ström av samtal från dem som väntat sig pengar tillbaka på skatten men i stället får ett brev från kronofogden om att pengarna gått till skulder.
De som deklarerat via sms, telefon eller internet får i dagarna tillbaka sammanlagt omkring tolv miljarder kronor.