Krögaren utkastad. Golfklubbens restaurangbolag försatt i konkurs.
Kroghärva på Fågelbro
Mest läst i kategorin
Krögaren Michael Jörgensen skrev inför sommarsäsongen 2011 avtal med Fågelbro Golfklubb om att driva restaurangen Fågelbro krog i anslutning till klubbhuset. Men samarbetet blev inte långlivat.
– Vi hade stora förhoppningar. Han hade jättebra renommé och bra kontakter i branschen. Vi hade också fått bra referenser om honom. Men tyvärr så funkade det inte alls, säger golfklubbens vd Anders Green.
Jörgensen kastades ut från klubben redan den 21 juni.
Golfklubben är inte den enda som är kritisk till Michael Jörgensens hantering av krogen. Han anklagas för att ha smitit undan löner, hyra och skulder till leverantörer.
När kökschefen som var anställd av Michael Jörgensen återkom hem från en utlandsresa i somras upptäckte han att både lönekontot och arbetsplatsen ekade tomt.
Efter ett flertal krav för att få ut sin lön bestämde sig kökschefen att lämna in en konkursansökan mot krögarens bolag. Nacka tingsrätt har nu beslutat att försätta Fågelbro krog i konkurs.
Advokat Jan Flod är utsedd till konkursförvaltare. Han säger till Realtid.se att han precis tagit emot ärendet. Nästa steg är kontakta krögaren för att utreda bokföringen och vad som hänt i verksamheten. Hur stora skulderna är i bolaget är inte känt i nuläget.
Många av de inblandade är förvånade över det som hänt. Michael Jörgensen har tidigare bland annat varit framgångsrik källarmästare vid Strand Hotell och krögare vid Djurönäset och Saltsjöbadens golfklubb.
När upptäckte ni att något inte stämde?
– Det var veckan innan precis. Då var myndigheterna här och talade med oss om saker som inte fungerade som de skulle. Han hade inte levererat det han skulle, säger Anders Green.
Han beskriver att han fick städa upp i kaoset efter krögaren. Tio dagar efter Michael Jörgensen lämnat Fågelbro skrev golfklubben ett kontrakt med nya krögare som löper under tre år.
– Vi tog kontakt med grannkrögarna, Strömma. De tog över krogen. I och med att de är kända och funkar så fint så fick vi snabbt alla tillstånd, livsmedelstillstånd och alkoholtillstånd, som är de viktiga bitarna.
Men när Michael Jörgensen sparkades ut tvingades de flesta i köks- och serveringspersonalen att sluta.
Anders Green är förvånad att konkursen kommer nu och inte skett tidigare men samtidigt har han svårt att svara på varför golfklubben inte själva tog initiativet att stämma eller försätta krögaren i konkurs efter sommarskandalen.
Efter en stunds betänketid minns Green svaret på frågan:
– Vi har väntat ut de leverantörer som sa att de skulle sätta honom i konkurs omgånde. Då kände vi att vi inte behövde göra något mer.
Realtid.se söker Michael Jörgensen för en kommentar.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.