Realtid

Krav på franske bankchefens avgång

administrator
administrator
Uppdaterad: 29 jan. 2008Publicerad: 29 jan. 2008

Frankrikes regering ökade på tisdagen trycket på storbanken Société Générales högsta chef Daniel Bouton efter miljardsvindeln.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Finansminister Christine Lagarde sade att bankstyrelsen måste ta beslut om Boutons öde.

Tidigare har landets president Nicolas Sarkozy antytt att han gärna skulle se bankchefen utbytt.

Société Générale, och i synnerhet Daniel Bouton, har fått svidande kritik för sitt sätt att hantera skandalen. Förlusterna har skyllts helt på värdepappershandlaren Jérome Kerviel, som från i måndags står under utredning för bland annat trolöshet mot huvudman men inte för de allvarligare bedrägeribrott som banken ville se honom åtalad för.

Finansminister Lagarde sade till tv-kanalen LCI att direktörerna i Société Générales styrelse nu måste gripa in.

– De är tvungna att axla sitt ansvar i ljuset av två saker: dels dagens situation och dels framtiden för en institution som i dag är en stor fransk bank med över 120 000 anställda och miljoner kunder, tillade hon.

Också justitieministern Rachida Dati sade att Boutons ansvar ”kan ifrågasättas”.

– Alla ansvariga måste sättas under ljuset och de måste kunna förklara denna jätteskandal, sade Dati.

I president Sarkozys förtäckta kritik av bankchefen i måndags hette det att ”vi har ett system där man, om man är högavlönad vilket utan tvekan är berättigat, inte kan undslippa sitt ansvar när stora problem uppstår”.

ANNONS

Innan svindelns omfattning blev känd i förra veckan erbjöd Bouton sig att avgå men detta avvisades då av bankens styrelse.

I Bryssel sade EU:s kommissionär för den inre marknaden, Charlie McCreevy, på tisdagen att skandalen knappast kunde ha undvikits genom bättre bankregler.

– Inget regelverk i världen kunde ha förutsett vad som hände i förra veckan i Frankrike, fastslog han.

Société Générale förnekade samtidigt att styrelsemedlemmen Robert Day skulle ha haft någon förhandskännedom om de kommande mångmiljardförlusterna när han i början av januari sålde aktier i banken till ett värde av drygt 85 miljoner euro (806 miljoner kronor).

Två stiftelser knutna till Day sålde också aktier värda drygt 9,6 miljoner euro (90 miljoner kr).

”Ingen insiderinformation användes på något vis”, förklarade banken. ”Varken Day eller någon annan styrelsemedlem kände till Kerviels transaktionsförluster då dessa affärer gjordes”, hette det.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]