Bankaktier har halkat efter rejält sedan årsskiftet.
Köpläge i banker
Mest läst i kategorin
Samtidigt som börsen totalt har stigit med 7 procent ligger aktierna i de fyra stora svenska banker tätt samlade strax över nollstrecket.
Anmäl dig till Anders Haskels börsanalys som kommer ut på onsdagar.
Hotet om kommande regleringar är förmodligen den främsta förklaringen till den svaga utvecklingen. Krav på större kapitalbaser kommer att göra det svårare för bankerna att växa och återgå till framtida höga lönsamhetstal. Diskussionen i Sverige om begränsningar av utlåningen till bostadsköp kan också ha bidragit till att hålla tillbaka bankaktierna.
Jag delar uppfattningen att bankerna står inför omfattande framtida utmaningar och därför inte har någon given plats i aktieportföljen. På ett par månaders sikt tror jag däremot att bankaktier kan få en hyfsad utveckling, minst i takt med börsens allmänna utveckling. Anledningen är att jag tror att marknaden under en period kommer att fokusera mer på bankernas möjligheter att minska kreditförluster och komma tillbaka till hyfsade vinstsiffror än på deras långsiktiga utmaningar.
Börsen fortsätter upp
Efter en tvekande inledning på året, till stor del orsakad av oro för de statsfinansiella problemen i Grekland och på andra håll, har börsen stigit rejält sedan mitten av februari. Nu kan marknaden behöva hämta andan en tid. Trenden är dock uppåtriktad och det behöver inte dröja länge innan kurserna skjuter ny fart uppåt. Jag ser framför mig en möjlig uppgång fram till midsommar på 5-10 procent.
Stockholmsbörsen är hittills i år en av de bättre i världen. Det förklaras av att tungviktare som Ericsson samt Hennes & Mauritz haft en fin utveckling. Svenska aktier gynnas också att många av storföretagen är rätt positionerade inför en konjunkturuppgång samt har en relativt stor del av försäljningen på marknader som utvecklas starkt, inte minst i Asien. Förmodligen gynnas Stockholmsbörsen just nu också av Sveriges stabila finanser. Det har stärkt kronan och minskat risken att placera i svenska tillgångar.
Statsskuldsproblemen som andra länder brottas med kommer åtminstone temporärt att få liten påverkan på Stockholmsbörsen. Dessutom är det som jag ser det liten risk för att kvartalsrapporterna i april ska behöva leda till några större besvikelser. Nyemissioner och börsintroduktioner dränerar marknaden på en del kapital men inte tillräckligt för att sänka börsen.
Sannolikt fortsätter konjunkturstatistik visa att den globala ekonomin fortsätter återhämtningen. I kombination med låga räntor skapar detta ett bra klimat för aktieplaceringar.
Inga snabba klipp i vindkraft
Bara ett par dagar efter O2 Vinds aviserade börsintroduktion meddelade ett annat vindkraftbolag, Arise Windpower, att bolaget ska in på börsen. I båda fallen tror jag att det handlar om intressanta långsiktiga placeringar, men det finns knappast någon anledning att jaga aktier i samband med introduktionserbjudandet.
I båda fallen sätts priset på aktierna enligt ett anbudsförfarande, vilket betyder att priset bör hamna ganska rätt från början. Om intresset skulle vara stort finns det dessutom extra aktier tillgängliga som kan komma att erbjudas marknaden, vilket på kort sikt riskerar att skapa ett överutbud av aktier. Risken, eller möjligheten hur man nu vill se det, är inte obetydlig att kursen hamnar under introduktionspriset när aktierna har handlats några dagar på börsen.
Båda bolagen har omfattande planer på att bygga ut sina portföljer med vindkraftverk. Förutom att elpriset kommer att ha stor påverkan kommer aktiekurserna till stor del att styras av hur väl bolagen lyckas infria sina investeringsplaner. Som aktieägare ska man ha klart för sig att mycket kan hända som skapar förseningar.
Köp Clas Ohlson
Förra veckans niomånadersrapport och försäljningssiffra för februari från prylkedjan Clas Ohlson gjorde marknaden rejält besviken och har sänkt aktien med nästan 10 procent. Tyvärr måste jag konstatera att jag var lite tidigt ute när jag för en månad sedan rekommenderade köp av aktien.
På kort sikt är det möjligt att aktien kommer att vara kvar i frysboxen. På några månaders sikt kan det finnas betydligt mer intressanta placeringsalternativ. För att aktien ska lyfta vill marknaden förmodligen se bevis på att den svaga februarisiffran bara var en tillfällighet och att bolagets förklaring att vintervädret hållit borta kunderna från butikerna håller.
För investerare med en lite längre placeringshorisont, minst ett år, tror jag däremot att vi just nu ser ett bra köpläge i Clas Ohlson. Bolaget jobbar med en konsekvent etableringsplan och kommer under det kommande året att öka tempot på den brittiska marknaden. Lågkonjunkturen kan göra det svårare att på kort sikt nå lönsamhet. Å andra sidan kan det längre fram visa sig helt rätt att som Clas Ohlson ha tagit steget in på en ny stor marknad i ett tufft konjunkturklimat.
Aktien handlas till ungefär 15 gånger vinsten baserat på min prognos för de kommande tolv månaderna. Det är inte dyrt för ett bolag med Clas Ohlsons starka historik och goda tillväxtutsikter.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.