När jag rekommenderade Tele2 för lite mer än ett år sedan handlades aktien runt 75 kronor.
Köp Tele2 och AstraZeneca
Mest läst i kategorin
Sedan dess har den stigit nästan 45 procent till cirka 108 kronor och därmed hållit ungefär jämna steg med börsen totalt. Trots uppgången är aktien fortfarande intressant. Skälen är i stort sett de samma som för ett år sedan.
Anmäl dig till Anders Haskels börsanalys som kommer ut på onsdagar.
Vad som har blivit ännu tydligare är att Tele2 är på väg att bli ett Rysslandscase. Det är också till stor del den snabba tillväxten i Ryssland som lockar till aktieköp. Enbart under fjärde kvartalet fick bolaget en miljon nya abonnenter i landet. Totalt har Tele2 mer än 14 miljoner mobilkunder i landet. Antalet ökade med nästan 40 procent under 2009 och tillväxten ser ut att kunna hålla i sig ett bra tag framöver. Parallellt levererar Tele2:s gamla verksamheter, inte minst i Sverige, starka kassaflöden.
Rekommendationen för ett år sedan byggde också på bolagets starka finanser och höga utdelning. Även dessa argument gäller fortfarande. Direktavkastningen är nästan 5,5 procent med en utdelning på 5,85 kronor per aktie. Tele2.s styrelse betraktar visserligen 2 kronor per aktie som en extrautdelning. Men då bolaget lämnade en extrautdelning även i fjol ser det ut som att den höga utdelningsnivån är på väg att permanentas.
Sparprogram och låg värdering lyfter AstraZeneca
AstraZeneca är en ofta rekommenderad aktie som har svårt att lossna. Efter ett par ryck, dels i somras och dels i början av det här året, är aktien tillbaka på ungefär samma kursnivå som för ett år sedan. Det stora frågetecknet handlar om varifrån bolaget ska få sina intäkter i framtiden när patenten för en stor del av dagens storsäljare har löpt ut. Det finns i och för sig en del lovande läkemedel i bolagets forskningsportfölj men det räcker inte för att få fart på aktien.
När inte intäkterna ökar växer kraven på att hitta besparingar. Därför har AstraZeneca lanserat ett stort sparpaket som ska ta bort en sjättedel av de anställda fram till 2014. Detaljerna kring neddragningarna börjar nu bli kända och bland annat kommunicerades på tisdagen att verksamheten i Lund kommer att flyttas till Mölndal.
I likhet med många av sina branschkollegor är AstraZeneca försiktigt värderat. Aktien handlas bara till drygt sju gånger vinsten. Det kan tyckas mycket attraktivt men måste som sagt ses i ljuset av mycket osäkra intäkter om några år.
Efter en tids svag utveckling kan det nu ändå vara läge för aktien. En tydligare bild av var bolaget kommer att spara kan hjälpa till för att öka intresset kring aktien. Jag ser en kurspotential på cirka 20 procent i AstraZeneca på sex månaders sikt.
Läge för optimism på börsen
Förra veckan skrev jag att trenderna på finansmarknaderna är ovanligt otydliga just nu. Situationen är inte särskilt annorlunda idag. Ändå tycker jag att det hänt en del den senaste veckan som gör det lite lättare att ha en uppfattning om den närmsta framtiden. När pusslet är lagt tycker jag att det ser ganska bra ut för börsen.
En summering av rapportsäsongen visar att många bolag levererade resultat som låg över analytikernas förväntningar. Samtidigt var det inte särskilt många VD:ar som vågade sticka ut hakan och lova en ljusare framtid. Sammantaget kommer inte boksluten att leda till några särskilt stora justeringar av vinstprognoserna för 2010. I och med att inte företagen överraskade lika positivt den här gången som i samband med höstens niomånadersrapporter bedömer jag att marknadens förväntningar redan nu är försiktigt ställda inför kvartalsrapporterna i april.
Den grekiska skuldkrisen hänger fortfarande som ett moln över marknaden och sätter press på euron. Aktiemarknaden har dock en stor förmåga att vänja sig vid olika problem och min uppfattning är att problemen i Grekland inte kommer att påverka börsen särskilt mycket framöver. Däremot kommer nya krishärdar att flamma upp som kommer att skapa osäkerhet på börsen, men även dessa kommer marknaden att vänja sig vid.
Att konjunkturåterhämtningen inte tycks gå lika snabbt som många hoppades i höstas skapar frågetecken. Det är framför allt inom EU som tillväxtutsikterna ser svaga ut men även i USA kommer statistik, bland annat från bostadsmarknaden, som tyder på att återhämtningen går långsamt. Den logiska slutsatsen är att börsen därför borde falla. Men jag tycker inte att man behöver vara så pessimistisk. Jag ser det snarare som att börsens förhållandevis måttliga uppgång sedan augusti i fjol speglar den osäkerhet som vi ser i makrostatistiken just nu. Snart kan det komma lite ljusare tongångar som sätter ny fart på börsen. En positiv funktion av en långsam återhämtning är att räntehöjningar flyttas framåt i tiden. Jag har med andra ord svårt att se att högre ränta som ett tydligt hot mot börsen på kort sikt.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.