Realtid

Kompetens först – kravet inför Wallenbergs generationsbyte

Kompetens först – kravet inför Wallenbergs generationsbyte
Det kända familjenamnet, som bland annat Jacob Wallenberg bär, kommer inte att garantera en plats i styrelserummen. (Foto: Jonas Ekströmer/TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 25 nov. 2024Publicerad: 25 nov. 2024

Wallenbergfamiljen förbereder sin sjätte generation för ledarskap i svenska börsjättar. Men nu kommer det inte räcka med att enbart bära släktens kända efternamn.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Svenska kronan tappar – till och med mot Ukrainas valuta

29 nov. 2024

En av Sveriges mest inflytelserika familjer inom näringslivet står inför ett generationsskifte. Det handlar om Wallenbergfamiljen – där den sjätte generationen snart väntas ta plats i företagens styrelserum.

Men enligt fond- och pensionsbolagen är det inte familjenamnet som garanterar en plats. Kompetens och erfarenhet är avgörande för framtida roller, skriver Svenska Dagbladet.

Missa inte: Kvinnor välkomnas att leda Wallenbergsfären. Realtid

De svenska fondjättarna med hundratals miljarder investerade i Wallenbergstyrda företag som SEB (börskurs SEB), ABB (börskurs ABB) och Astra Zeneca (börskurs AstraZeneca), är tydliga i sina krav.

Swedbank (börskurs Swedbank) Robur, med 140 miljarder i Wallenbergbolag, ser positivt på familjens engagemang men poängterar att ”professionella styrelser med bred erfarenhet” är en förutsättning.

Den svenska modellen

”Vår förhoppning är att samarbetet med Investor fortsätter och att nästa generation vidareutvecklar detta”, säger Pia Gisgård, hållbarhetschef på Robur.

Liknande krav ställs av Alecta – en av Sveriges största pensionsförvaltare som förvaltar 100 miljarder i Wallenbergföretag.

ANNONS

Läs även: Efter raset: Wallenberg-aktien bankens nya favorit. Dagens PS

Carina Silberg, chef för hållbarhet och ägarstyrning, beskriver den svenska modellen med engagerade huvudägare som framgångsrik, men tillägger:

”Varje styrelsenominering måste ses från fall till fall. Kompetens och erfarenhet är avgörande.”

ANNONS

Ingen självklar framtid

Trots Wallenbergarnas historiska betydelse där de ofta utsetts som ledare i stora börsbolag, är framtiden inte självklar för den sjätte generationen.

Valberedningarna, där bland annat Alecta och AMF sitter, arbetar nu under sekretess inför vårens bolagsstämmor.

Frågan om vilka som ska fylla de vakanta platserna i SEB:s styrelse väntas bli avgörande. Det återstår att se om familjens unga klarar av att kombinera arv och duglighet för att fortsätta leda Sveriges börsbolag, skriver Svenska Dagbladet.

Läs även: Tung rådgivare vill peta Wallenberg ur Ericsson. News55

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Så bygger man boenden för livets senare kapitel

Med en fördubbling av antalet personer över 80 år inom bara några år växer pressen på framtidens äldreboenden. Samtidigt brottas fastighetsbranschen med många utmaningar. Omsorgsfastigheter, som främst omfattar äldreboenden och trygghetsbostäder, spelar en allt viktigare roll i vårt samhälle. Sveriges befolkning blir äldre och i en väldigt stor omfattning. Inom bara några år kommer antalet […]