Cocaine har förklarats illegalt i USA. Energidryckens namn och kampanjer anses för kontroversiella.
Kokaindryck förbjuds i USA

Mest läst i kategorin
Företaget Redux Beverages har marknadsfört energidrycken Cocaine som The Legal alternative. Något som skapat uppretade känslor bland drogmotståndare och konservativa krafter i USA.
Nu är det slut med Cocaine. USA:s Food and Drug Administration, förkortat FDA, har deklarerat att företagets marknadsföringskampanj är olaglig. Det Las Vegas-baserade Redux Beverages tvingas byta därmed namn på den produkt som funnits på marknaden sedan september.
Cocaine har saluförts i över dussinet stater med en uttalad målgrupp i människor i 20-30-årsåldern. Redux säger sig hoppas kunna ha den nya produkten på hyllorna inom några veckor, enligt AP. Redux Beverages planerar att använda namnet Censored.
”Vi älskade namnet Censored eftersom det har samma rebelliska och kul känsla som som vårt originalnamn”, säger grundaren Jamey Kirby i ett uttalande.
Namnet Cocaine stack i ögonen och något annat kunde Redux knappast räkna med. Bland annat vägrade 7-Eleven att saluföra drycken. FDA reagerade särskilt starkt på slogans som ”Speed in a can,” ”Liquid Cocaine” och ”Cocaine – instant rush.”
Mer frisinnade branschmänniskor undrar nu om Coke ska tvingas gå samma öde till mötes? Det ironiska är att Coca-Cola – till skillnad mot Cocaine Energy Drink – faktiskt innehöll kokain en gång i tiden. De röda och vita burkarna som Cocaine sålts i ökar på assocationerna till colajätten.
Redux val att döpa den Red Bull-liknande drycken till Cocaine var naturligtvis ett bra sätt att få uppmärksamhet i en nisch där produkterna är till förvillelse lika.
Andra varumärken som använt sig av liknande grepp inkluderar det insomnade Death Cigarettes, som accentuerade det farliga i rökningen och vars cigarettlimpor var förpackade som likkistor. Det populära klädmärket Fcuk syns fortfarande på många människor på stan och på tapeten just nu är det i USA i vissa kretsar starkt kritiserade kaffemärket Meth Coffee. Drogassociationer igen, alltså.
På dryckessidan finns i USA också energidrycken Sum Poosie, som nyligen putsat sin image genom att flickan på aluminiumburkens sida är suddig och att katten som räddar ”pussy”-associationen utges för att vara Sum Poosie-skaparens mor- eller farförälders katt. Detta enligt Bevnet.com.
En energidryck som säljer likt läsk i solsken är Pimp Juice. Bakom skapelsen med det hallick-klingande namnet ligger den amerikanska rapstjärnan Nelly – som även har en låt med samma namn – och bryggeriet Fillmore Street Brewery.
Pimp Juice säljer 2,4 milljoner burkar i månaden bara i USA. I dag, den 18 maj, lanseras drycken i Sydafrika med hjälp av ANC-veteranen och poeten Mathews Phosa. Något som i veckan varit förstasidesstoff på tidningen Johannesburg Star.
Fillmore Street Brewerys vd Clark Wolfsberger sade vid sitt besök i Sydafrika i onsdags att Nellys mål är ta bort alla negativa konnotationer kring ordet Pimp. Ungefär på samma sätt som afroamerikanska rappare har försökt med ”nigga” alltså.
Enligt Mathews Phosa och hans företag Mojalife är Pimp i det här fallet en förkortning för ”Positive intellectually motivated persons”. Förutom Sydafrika meddelar Fillmore Street Brewery också att de ämnar utöka sina territorier till att inkludera Australien, Nya Zeeland, Asien och Israel.
Även vi i Sverige kommer att få vår beskärda del av Pimp-kampanjen. Mojalife har nämligen fått klart med MTV att spela in 52 episoder av kanalens internationella succéshow Pimp my ride i Sydafrika med Nelly som programledare.
52 avsnitt av Pimp my ride – då om någonsin behövs det något för att hålla sig vaken…