Realtid

Klienter tvingar fram nya prismodeller

Helene Rothstein
Uppdaterad: 06 apr. 2009Publicerad: 06 apr. 2009

"Våra klienter vill ha mer för pengarna." Det säger Mannheimer Swartlings vd Stefan Brocker.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I finanskrisens spår prutar klienter på juridiska tjänster och alternativa prismodeller diskuteras. Det visar en rundringning som Realtid.se har gjort.

I ett försök att minska kostnaderna för klienterna ser de brittiska advokatbyråerna Clifford Chance och Allen & Overy över alternativa prismodeller för sina tjänster.

Anmäl dig till Realtid.ses nyhetsbrev Juridik som skickas ut varje torsdag.

Enligt Legal Week diskuterar byråerna bland annat pristak, fasta avgifter, ökad tillfällig placering av advokater.

– Det finns en rad prissättningsalternativ och en ökad efterfrågan på kreativ prissättning. Det handlar om att erbjuda kunderna en lägre kostnad, samtidigt som en lägre men rimlig vinst ska genereras för Clifford Chances räkning, säger Nicholas Munday, chef för firmans tvistlösningsgrupp.

Även den svenska advokatkåren ser över alternativ till ”the billable hour”.

– Det har dock pågått en diskussion främst i England och USA. Svenska advokatarvoden är vid en jämförelse med engelska advokatarvoden beskedliga, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg.

Anmäl dig till Realtid.ses Nyhetsbrev Juridik som skickas ut varje torsdag.

ANNONS

– Vad som enligt uppgift från flera advokater kanske är den tydligaste förändringen är ett ökat krav på transparens. Klienter kräver att i större utsträckning få redovisning av nedlagd tid och att få se underlagen.

Anne Ramberg påpekar att diskussionen påbörjades innan den ekonomiska krisen.

Mannheimer Swartlings vd, Stefan Brocker instämmer och utvecklar resonemanget.

– Vi ser inga dramatiska förändringar just nu. Men den ekonomiska nedgången skyndar på en tidigare inledd trend. Sedan en längre tid finns ett inslag av fasta priser inom exempelvis finansjuridiken, säger Brocker.

Att klienterna begär in estimat – de vill veta i förväg vad ett visst ärende kommer att kosta – har blivit vanligare, menar Brocker.

–Våra klienter förväntar sig också att vi blir mer effektiva. De vill ha mer för pengarna, säger han.

– Det som händer i världsekonomin har också lett till en ny spelplan för våra klienter vilket givit upphov till en efterfrågan på nya tjänster exempelvis inom bank- och transaktionsområdet.

Då gäller det att sätta ihop nya team; att kombinera spetskunskap, innovation och affärsmannaskap vilket kräver erfarna jurister med god kännedom om klienten understödda med specialistkunskap.

ANNONS

– Inte alla byråer kan leverera det, påpekar Brocker.

– Hos oss roterar unga jurister mellan olika avdelningar. Det ger en god grund att stå på och möjligheter till anpassning när tiderna förändras.

– Det får inte bli som i USA där specialisering går så långt att en person sysslar med en typ av finansiella upplägg i tio år. De blir sämre rådgivare och svårare att omplacera.

Men ni kostar väl mer än en mellanstor byrå…

– Det behöver inte alls vara så. Vår erfarenhet och omfattande kunskapsbas gör att vi inte behöver uppfinna hjulet varje gång, flikar han snabbt in.

… finns det risk att mellanbyråerna knappar in på er nu?

– Det tror jag inte. En risk som finns är att byråer som är mindre och smalare, som bara ägnat sig åt en viss typ av transaktionsjuridik nu påstår att de är ”fullservice” och dessutom till rabatterat pris, säger Stefan Brocker och gör en utsvävning.

– Det är som en trädgårdsarkitekt som påstår att han även kan rita huset åt dig och detta billigare än någon annan – om det arbetet tar dubbelt så lång tid och huset dessutom rasar ihop ett år senare så kanske det inte var så lyckat. Vad jag menar är att våra klienter är intresserade av att slutprodukten blir bra och att slutnotan är rimlig.

ANNONS

Vinges vd, Michael Wigge bekräftar att prisdiskussionerna tilltar.

– Det finns större efterfrågan kring en mer kreativ prissättning än tidigare. Våra klienter drabbas av lågkonjunktur här, precis som i England, säger Wigge.

– Men skillnaden är att de har större antal processer som rör bankernas havererade lån, default lån. Den typen av ärenden har inte vi sett i Sverige ännu. Men klienterna måste titta på sina kostnader, säger han.

– Vi har till exempel ramavtal med några. Vissa typer av tjänster är det fast pris på. Viss typ av juridik har vi sänkt till andra arvodesnivåer.

Enligt Michael Wigge är priskänsligheten mindre för de riktigt komplexa uppdragen men större när det gäller löpande juridiska frågor.

Nu sitter fler av Vinges biträdande jurister ute hos klienterna. Från Stockholmskontoret är tio stycken ute hos olika bolag.

– Detta efterfrågas i större utsträckning nu än tidigare. Men det ser vi som ett långsiktigt relationsbyggande där vi lär känna klienterna bättre.

Wigge berättar vidare att de utländska klienterna efterfrågar samma tjänster som tidigare till en lägre prisnivå.

ANNONS

Hur ställer ni er till det?

– Vi måste titta på det här långsiktigt. När klienter kommer med en sådan förfrågan måste vi försöka anpassa oss. Har en klient goda skäl för det måste vi försöka bemöta dem.

Har ni tagit för mycket betalt innan?

– Nej, absolut inte. Det är en fråga om tillgång och efterfrågan. I en högkonjunktur kan klienter fråga efter vår hjälp fort och då jobbar man ibland dygnet runt med en notering. Det kostar förstås mer.

Eva Reimers, Linklaters nordiska informationschef, berättar att firman redan använder olika prissättningsmodeller beroende på vilken typ av ärende firmans klienter behöver hjälp med.

– Vi är alltid lyhörda men har inte sett behov av speciella modeller nu.

Staffan Eklöw, vd på Lindahls Stockholmskontor:

– Än så länge råder ingen dramatisk förändring. Men det är mer prisdiskussioner med klienter nu. Det finns större medvetenhet än normalt när det gäller kostnaderna. Fast jag upplever inte att just prismodeller diskuteras så mycket i Sverige. Just nu är jag i London och har talat med några kollegor och här är diskussion kring modellerna mycket vanligare.

ANNONS

Kan alternativa modeller komma till Sverige?

– Ja, det tror jag. Klienterna ser till exempel en fördel med att kunna överblicka kostnaderna i förväg.

Eklöw anser också att advokatbyråer i allmänhet måste bli bättre på att bedöma kostnaderna i förväg. Men alternativet med fast prissättning är inte problemfri för klienterna.

– Vissa typer av uppdrag är helt enkelt för komplexa för att det i förväg ska gå att bedöma hur mycket tid som krävs.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS