Realtid

Kiosken där pengar lämnar Sverige

administrator
administrator
Uppdaterad: 06 sep. 2006Publicerad: 06 sep. 2006

Allt fler skickar allt mer pengar utomlands. Fexco Money Transfer, Western Unions nordiska agent, växer så det knakar. Om en vecka invigs det nya systemet som gör det möjligt att skicka pengar på Pressbyrån och 7-Eleven.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Med den allmänna utvecklingen och globaliseringen finns det inget som säger att det ska minska. Det är fortsatt expansion som gäller för oss”, säger vd:n Bertil Larsson.

Fexco Money Transfer finns på 600 platser i Norden varav 400 i Sverige och då antingen på agentkontor, växlingsbutiker, resebyråer eller hos större tobakshandlare. Men om en vecka finns det ytterligare 300 platser att skicka pengar ifrån.

– Då drar vi igång systemen för Pressbyrån och 7-Eleven i Sverige som vi har hållit på att bygga ett tag, säger Fexco Money Transfers vd Bertil Larsson, till Realtid.se.

Fexco Money Transfer förser samtliga butiker och kontor med system och uppkopplingar för att göra det möjligt med snabb service till de privatpersoner som vill skicka pengar utomlands.

– Utan att nämna några specifikt handlar det om alla som gästarbetar ute i världen och försörjer familjen hemma. Det är människor från exempelvis gamla Östeuropa, forna Jugoslavien och Filippinerna, säger Bertil Larsson.

Anledningen till att de väljer överföringsföretag som Fexco Money Transfer är bland annat för att det går snabbt.

– Vanliga banker har som mål att ligga på pengar. Vi har som affärsidé att vara snabbast och det är vi i och med att pengarna är tillgängliga i samma ögonblick som de lämnas in, säger Bertil Larsson.

Enligt Bertil Larsson är Fexco Money Transfer dessutom betydligt billigare än bankerna när det gäller överföringar till utlandet. För den vanligaste transaktionen, som ligger på ett par tusen kronor, handlar det om omkring 250 till 300 kronor. På en vanlig bank kostar en expressöverföring mellan 300 och 500 kronor.

ANNONS

– Men vi finns även på långt fler platser än bankerna, och för oss är det just tillgänglighet och bekvämlighet som räknas, säger han.

Bertil Larsson grundade Money Transfer som en bisyssla i början av 1990-talet, och var en av de första agenterna till Western Union utanför Nordamerika.

– Sen blev det stort, och det gick inte att ha det som någon bisyssla längre…, säger han.

I januari förra året köpte irländska Fexco upp Money Transfer och senare samma år öppnades ett kontor i Norge.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS