Realtid

Kinnevik räddat från konkurs

administrator
administrator
Uppdaterad: 09 feb. 2009Publicerad: 09 feb. 2009

Familjen Stenbecks investmentbolag hann sälja en konvertibel i afrikanska betal-tv-bolaget GTV för nästan 200 miljoner kronor precis innan GTV gick i konkurs.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Det här var lite för snygg timing för att bara vara skicklighet eller tur från Kinneviks sida, uppger en internationell mediabranschexpert för Realtid.se.

– Vi har hört om GTV:s konkurs nu i efterhand, men innan dess visste vi inget om det, säger Kinneviks investerarkontakt Torun Litzén.

Kinneviks presenterade ett pressmeddelande om konvertibelförsäljningen den 7 januari, och enligt tidningsuppgifter från slutet av januari framgår att GTV sedermera har kollapsat.

I sitt pressmeddelande beskriver Kinnevik själva att GTV ”erbjuder ett attraktivt betal-tv-paket och är den snabbast växande betal-tv-operatören i Afrika. Under det senaste året har fem av sju nya betal-tv-kunder valt att köpa GTV:s tjänster och antalet abonnenter har vuxit till cirka 120.000.”

Men bara några veckor därefter var alltså GTV:s nedläggning ett faktum.

Kinnevik sitter själva på första parkett vad gäller information i mediabranschen, som huvudägare i mediakoncernen MTG som bland annat har verksamhet i Ghana. Kinnevik är även huvudägare i mobiltelefoni-operatören Millicom som är aktiv i flera afrikanska länder.

– Vi avslutade vår affär innan nyåret. Det hade inget att göra med vad som hände med GTV sedan. Det som hänt efter vår affär, vet vi inte så mycket om, säger Litzén.

Orsaken till att Kinnevik sålde konvertibeln var enligt Litzén att GTV:s moderbolag Gateway Telecommunications som bedrev telekomverksamhet där Kinnevik hade säkerhet för konvertibeln, såldes till Vodacom.

ANNONS

Det gav Kinnevik automatiskt rätt att återsälja konvertibeln, eller som Litzén uttrycker det: ”lösa in” konvertibeln.

Vem betalade de 190 miljoner kronorna till er?

– Det är svårt att säga exakt vem av moderbolaget Gateway Telecommunications eller köparen Vodacom, eftersom ägarbilden förändrades.

Realtid.se har sökt Vodacom för en kommentar.

Hade Kinnevik förhandstips om att GTV var på väg i konkurs?

– Nej, nej, nej. Det hade inget med det att göra, säger Litzén.

Konvertibeln gav Kinnevik rätten att köpa en ägarandel på 11 procent av GTV. Tidningsuppgifter gör dock gällande att Kinneviks ägarintresse var 20 procent i GTV i och med konvertibeln.

Enligt Kinneviks tidigare pressmeddelande, innebar affären att den ersättning Kinnevik fick för konvertibeln var 1,8 gånger större än det belopp som Kinnevik investerade i maj år 2007.

ANNONS

Känner ni er lättade nu då GTV kraschade så kort tid efteråt?

– Neeej, vi har inga kommentarer. Vår konvertibelförsäljning inleddes långt innan.

Folk som ni gör affärer med kanske kommer att oroa sig framöver över att ni säljer tillgångar som ni vet kommer att krascha?

– Nej, men som jag sa så hade vår affär inget med det att göra. Vår försäljningsprocess kom igång tidigt i höstas då det stort klart att Gateways telekomdel skulle säljas.

GTV heter egentligen Gateway Broadcasting Limited, och erbjöd betal-tv i Afrika söder om Sahara-öknen.

Bolaget har spenderat stora pengar på att köpa tv-visningsrättigheter för exempelvis högsta brittiska fotbollsligan Premier League. Konsulter har nu efter kollapsen kallats in för att rädda vad som räddas kunde, och sälja GTV:s tillgångar.

GTV själva har skrivit i ett utlåtande att finanskrisen omöjliggjorde bolagets finansieringsmöjligheter. ”Vi är alla olyckliga offer av den pågående globala ekonomiska krisen”, skrev GTV.

GTV:s huvudägare var grundaren Julian McIntyre, riskkapitalbolaget Batsalani och övriga företagsledningen, men de beslutade sig att inte använda vinster från försäljningen av Gateways mobiltelefoni-verksamhet till att rädda betal-tv-verksamheten.

ANNONS

Gateways mobiltelefoni såldes i augusti till sydafrikanska mobiltelefoni-operatören Vodacom, vilket ledde till en vinst på 5-6 miljarder kronor.

GTV betalade nästan 400 miljoner kronor till brittiska fotbollsförbundet för tv-visningsrättigheter avseende fotbollslandskamper och den brittiska FA-fotbollscupen. Det kontraktet hade bara löpt i fem månader av en total kontraktsperiod på fyra år.

GTV betalade nästan 250 miljoner kronor för ett treårskontrakt avseende tv-visningsrättigheter för högsta brittiska fotbollsligan Premier League. Det kontraktet hade löpt i 1,5 år.

– Ett flertal stora rättighetsinnehavare avseende exempelvis Premier League, är mycket förgrymmade på GTV, säger branschbedömaren.

GTV hade även betalat 15 miljoner kronor för rätten att visa den högsta italienska fotbollsligan Serie A för sina kunder.

GTV var Afrikas största betal-tv-operatör.

Realtid.se får tag på MTG:s informationschef Bert Willborg på dålig mobiltelefoni-linje i London.

Han dementerar bestämt att MTG skulle haft någon inblick i GTV:s förestående kollaps, och ”förvarnat” Kinnevik om det:

ANNONS

– MTG:s verksamhet i Afrika består av den okrypterade, marksända och reklamfinansierade fri-tv-kanalen Viasat 1 i Ghana, säger han.

– Det är något helt annat än betal-tv-verksamhet.

MTG har också betal-tv-verksamhet, men det är i Norden, Baltikum och Ukraina.

– Vad är det för likhet med Afrika? Det är liksom rent bisarrt att man utifrån kunskap om några delar av norra Europa, därmed skulle besitta expertis om Afrika, säger Willborg.

Han anser inte att bolag och folk i mediabranschen generellt kan mycket om varandra.

– De enda som verkligen vet något om ett bolags ställning, är de som äger och driver bolaget.

Willborg vill i övrigt inte kommentera.

– Om du har teorier, rykten eller spekulationer så kommenterar vi aldrig det.

ANNONS

– Är det något som är sant kommenterar vi inte det, och är det något som inte är sant kommenterar vi inte det. Vi kommenterar inte rykten.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]