Sony Ericsson riskerar att dras in i de uppblossande bojkotterna av japanska varor i Kina. Redan nu märks en minskad försäljning. Och i helgen hackades Sonys kinesiska webbplats.
Kinabojkott hotar Sony Ericsson
Mest läst i kategorin
Tiotusentals kineser demonstrerade i helgen mot Japan. Bakom det ligger ett starkt missnöje med hur Japan framställer de historiska konflikterna med Kina. Demonstranter, indirekt uppbackade av regimen, uppmarar till långtgående demonstrationer mot japanska varor.
På söndagen förekom stenkastning mot japanska konsulatet i Shanghai. Även japanska restauranger vandaliserades.
Det finns också stora ekonomiska intressen i gas- och oljeprojekt i Östkinesiska sjön, där regeringarna strider om var nationsgränserna går. New York Times betecknar det som den allvarligaste krisen mellan de två staterna sedan 1972.
Japan är det land som står för de största investeringarna i Kina. Japan stod för drygt 8 procent av de utländska direktinvesteringarna i Kina 2002, 36 miljarder dollar.
Sony Ericsson, som ägs till hälften av Ericsson och till hälften av japanska Sony, märker av en minskad försäljning i Kina. På Tokyobörsen sjönk Sony med 3,5 procent i dag.
Sony Ericssons marknadsandelar i Kina är lägre än den globala markandsandelen på 6,2 procent. I Kina blev Sony Ericsson förra året omsprungna av de inhemska märkena Ningbo Bird, som har 8,6 procent av marknaden, och TCL, med 7,2 procents markandsandel.
Sonys officiella webbplats hackades i helgen. Den fylldes istället med texter om japanska övergrepp mot kineser under 1930-talet, uppger Ny Teknik. Sony och andra japanska elektroniktillverkare som Nec och Panasonic fick sina telefonväxlar nedringda som en del i protestaktionerna.
Vid den japanska komponenttillverkaren Tayio Yudens kinesiska anläggning utbröt strejk och Tayuo Yuden-aktien föll 4,4 procent i förmiddags, enligt FT.
Internationella investerare är oroade över utvecklingen i Kina skriver FT.
– Om den fientliga atmosfären tillåts fortsätta kommer den att påverka de drabbade företagens resultat. Företagen som attraherats av den billiga arbetskraften i Kina kommer att se sina kostnadsbesparingar eroderade, skriver Terrie Lloyd, grundare av det japanska rekryteringsföretaget Dai Job, i en kommentar i Japan Today.
Ericssons presstalesman Åse Lindskog har avböjt att kommentera utvecklingen för Sony Ericsson i Kina.
I Sydkorea har ilskna reaktioner blossat upp mot japanska Casio. Casio har i ett elektroniskt lexikon beskrivit ön Tokto som ett japanskt territorium. Protesterna har lett till att Casio drar tillbaka sålda produukter och stoppar tillverkningen, uppger The Korea Times. En reviderad version ska produceras.
Lexikonincidenten har också lett till att försäljningen av japansk elektronik sjunker. Kedjan Hi-Mart i Sydkorea har stoppat försäljningen av Panasonic, Toshiba och Mitsubishi.
Även ryska tennisspelaren Maria Sharapova har ofrivilligt dragits in i bråket. LG har skjutit upp en kampanj i sydkoreansk tv, där Sharapova gör reklam för Canons digitalkameror, som LG är agent för.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.