Realtid

Kina säljer bensin till Iran

Helene Rothstein
Uppdaterad: 23 sep. 2009Publicerad: 23 sep. 2009

Statliga kinesiska företag har börjat leverera bensin till Iran. Att en tredjedel av landets oljeimport kommer från Kina underminerar USA-ledda försök att strypa Irans bränsletillförsel.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Iran med egna stora oljetillgångar har inte fungerande raffinaderier och därmed inget eget användbart bränsle. Att strypa oljetillförseln innebär i förlängningen att bekämpa landets kärnvapenprogram, som Iran själv säger är ett fredligt kärnenergiprogram.

Banker och handlare säger till Financial Times att kinesiska leverantörer under den senaste månaden har utnyttjat den lucka som uppstått efter att traditionella oljeleverantörer till Iran, såsom BP och indiska Reliance, stoppat sina leveranser. Tidningens källor menar även att kinesiska statsägda oljebolag sålt bensin genom mellanhänder.

– Baserat på vad vi hör från marknaden bedömer vi att 30.000-40.000 fat per dag i kinesisk bensin kommer till Iran via mellanhänder, säger Lawrence Eagles, chef för råvaruforskning vid JPMorgan.

I dag sammanträder utrikesministrar från världens stormakter för att diskutera hur Irans kärnvapenprogram ska begränsas. En nyckelfaktor i programmet är bränsleförsörjningen. På tisdagen hade president Barack Obama ett möte med Kinas president Hu Jintao. I hårda ordalag krävde Obama bättre samarbete från Peking i Iran-frågan.

Försäljningen är dock laglig eftersom bränsleimport för närvarande inte ingår i sanktionerna mot landet, och en kinesisk tjänsteman i Washington menar att kinesiska företags handelsförbindelser rör sig inom relevanta FN-resolutioner. Samtidigt har flera västländer med USA i spetsen sagt att de vill strypa Teherans oljeimport då detta har pekats ut som den iranska ekonomins akilleshäl.

Föreslagna förbud mot att straffa internationella företag som säljer bensin till Iran har fått stöd av majoriteten i den amerikanska kongressen, men det har varit svårt att övertyga Ryssland och Kina att gå med på dessa sanktioner.

Amerikanska försök om att övertyga energiföretag att inte sälja bensin till Iran har därför skett bakom det offentliga strålkastarljuset.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Helene Rothstein
Helene Rothstein
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]