Kina försvarar sina investeringar Afrika och inleder nästa vecka en konferens i Peking för att stärka banden till ett antal afrikanska makthavare. De kinesiska bankerna har fått hård kritik för att strunta i mänskliga rättigheter och miljöhänsyn när de lånar ut pengar till afrikanska utvecklingsländer.
Kina försvarar sina banker i Afrika

Mest läst i kategorin
Senast häromdagen attackerade Världsbankschefen Paul Wolfowitz den kinesiska regeringen och bankerna för sitt tvivelaktiga engagemang i Afrika.
– Det är sant att det finns en risk att de fattiga skuldtyngda länderna som dragit fördel av skuldlättnader på nytt kan bli mycket skuldsatta, säger han i en intervju i franska Les Echos.
Enligt Paul Wolfowitz handlar det förutom kinesiska banker även om banker från Indien och Venezuela som inte ställer tillräckligt hårda krav på låntagarna. Till skillnad från majoriteten av världens andra banker följer inte dessa banker koden som kallas ”The Equator Principles”.
– Det stämmer att de stora kinesiska bankernas aktivitet i Afrika är relativt ny. Men de behöver inte göra om samma misstag som Frankrike och USA gjorde med Mobutus Zaire. Låt oss vara ärliga, det är en fruktansvärd, verklig skandal, säger Wolfowitz till Les Echos.
Kinas totala handel med Afrika förra året uppgick till 40 miljarder dollar, omkring 294 miljarder kronor.
Tidigare har Kina kritiserats för att handla med länder där mänskliga rättigheter inte följs, i exempelvis Sudan, där minst 180.000 personer dödats sedan februari 2003.
Kina tillbakavisar dock kritiken.
– Vi accepterar inte sådan kritik, säger Zhai Jun, assisterande kinesisk utrikesministern, uppger International Herald Tribune.
– När vi utvecklar handel och ekonomiska relationer med afrikanska länder känner vi att det hjälper lokal ekonomisk utveckling, fortsätter han.
Kina anser att ingen regering ”bör lägga sig i andra länders mänskliga rättigheter och inrikesfrågor”.