UPPDATERAD Konjunkturinstitutet spår en mycket dyster framtid i sin senaste barometer. Fram till och med nästa år försvinner 250.000 jobb och BNP faller med 3,9 procent.
KI: Lika illa som 90-talskrisen

Mest läst i kategorin
KI jämför nedgången med 90-talskrisen.
Arbetslösheten bedöms stiga till 10,7 procent nästa år.
Konjunkturraset slår häftigast mot exportindustrin, där raset för varuexporten beräknas till 15 procent.
– Helt klart har vi gått in i en mycket djup lågkonjunktur, vi räknar med att sysselsättningen minskar med 250 000, säger KI-chefen Mats Dillén till TT.
Sveriges BNP faller med 3,9 procent i år för att sedan vända upp med 0,9 procent 2010, enligt Konjunkturinstitutets nya prognos.
– Den här nedgången är nu faktiskt jämförbar med 90-talskrisen. Då hade vi visserligen ett större sysselsättningsfall, men BNP-minskningen från topp till botten blir lika stor eller större den här gången enligt våra prognoser, säger Dillén.
KI räknar nu med att Riksbanken gör allt den kan för att dämpa krisens effekter och att den sänker styrräntan till noll eller nära noll.
KI tycker också att det behövs mer stimulansåtgärder från regeringen för att hålla farten i ekonomin och föreslår åtta miljarder i år och 50 miljarder nästa år.
– Vi säger inte vad pengarna ska användas till men om de används till exempel till kommunerna så bidrar det till att hålla sysselsättningen uppe, fortsätter Dillén.
KI:s så kallade barometerindikator har fallit med drygt tre enheter till 70,1 i mars.
Hushållens är fortsatt mycket pessimistiska, enligt KI. Konfidensindikatorn har fallit med två enheter till minus 16,5.
Hushållens inflationsförväntningar har ökat till två procent på ett års sikt, från 1,4 procent i februari.
Även företagen ser dystert på framtiden:
Kronan föll initialt nedåt mot både euron och dollarn sedan KI presenterat sin nya konjunkturprognos.
Euron blev minuterna efter det att siffrorna presenterats fem öre dyrare och kostade 11 kronor, medan dollarn steg tre öre till 8:31 kronor.
Samtidigt steg marknadsräntorna något till 1,06 procent för den tvååriga statsobligationen och 3,10 procent för tioåringen.