Google har ingått ett avtal i miljardklassen med fem av världens främsta angloamerikanska bibliotek om digitalisering av böcker. Nu går Kungliga Biblioteket i Stockholm tillsammans med 18 andra bibliotek i Europa på motoffensiv.
KB utmanar Google
Mest läst i kategorin
Google-projektet har liknats vid en global kommunikationssrevolution som innebär att det skapas ett virtuellt bibliotek som alla världsmedborgare med tillgång till internet har möjlighet att nyttja.
Nu planerar 19 europeiska bibliotek, däribland Kungliga Biblioteket, ett liknande projekt.
– Vi pratar om väldigt stora pengar här, och förhoppningen är att projektet ska finansieras av EU-medel, säger Gunnar Sahlin, Riksbibliotikarie.
Frankrike är det land som tagit initiativ till projektet. Anledningen är att Googles planer har upprört det kulturella etablissemanget i Paris som hävdar att, om ingenting görs på EU-nivå, kommer USA:s världssyn att bli ännu mer dominerande än vad den är idag.
Tidigt i höst kommer representanter från biblioteken att hålla sitt första möte.
– Projektet har stor betydelse för den europeiska identiteten och för egen del anser jag att det är oerhört centralt att tidningar kommer ut och kan läsas på nätet. Äldre sällsynta verk, varav somliga är handskrivna, är också väldigt prioriterade. Omfattningen av projektet och hur mycket material som i slutändan kommer att läggas ut är ännu inte klart, säger Gunnar Sahlin.
De bibliotek som ingått avtal med Google är Michigan University, Harvard, Stanford, New York Public Library och Bodleian i Oxford.
Michigan och Stanford planerar att digitalisera samtliga böcker i de två biblioteken vilket innebär att 15 miljoner böcker kommer att kunna läsas på nätet. Bodleian digitaliserar ”bara” en miljon böcker publicerade före år 1900. Harvards och New Yorks bidrag blir något mindre men projektet väntas ändå ta 10 år att förverkliga och beräknas kosta mellan drygt 1 miljard och 1,5 miljarder kronor.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.