UPPDATERAD <pufftextlänk>Massatillverkaren Rottneros kommer att stänga fabriken i Utansjö i Härnösands kommun och flytta tillverkningen utomlands.</pufftextlänk> Anledningen är de stigande elpriserna. Om nedläggningen av Utansjö Bruk, två mil norr om Härnösand, blir av drabbas direkt 160 anställda.
"Katastrof om Rottneros flyttar"

Mest läst i kategorin
– Det blir en katastrof för hela bygden. Utansjö är kommunens tredje största arbetsplats och är som en tung basindustri en viktig del för kommunens näringsliv och sysselsättningen, säger kommunalrådet Sig-Britt Ahl (s).
Rottneros flaggar för att beslutet kan ändras om förutsättningar ändras. Och Rottneros indirekta hot har redan fått effekt. Statssekreterare Sven-Eric Söder, som ansvarar för statens ägarstyrning av Vattenfall, försäkrade sig på onsdagen om att den statliga eljätten tar initiativ till nya avtalsförhandlingar med Rottneros.
– Vi fick vissa indikationer i går kväll, att det här var på gång. Jag tog då direkt kontakt med Vattenfalls ordförande och har följt upp det nu på morgonen och försäkrat mig om att det kommer att ske. Då har ordföranden också pratat med vd:n i bolaget, Lars G Josefsson, som är helt införstådd med att det måste till nya samtal, säger Söder till TT.
TT: Kan det bli en speciell lösning för Rottneros?
– Det är Vattenfall som sluter avtalen. Det vore varken önskvärt eller möjligt för regeringen att ge sig in i den typen av förhandlingar. Men som ägare av Vattenfall har vi mycket höga ambitioner med bolaget.
– Vi vill att bolaget ska agera på ett sätt som gör att man kan sluta avtal med den viktiga svenska basindustrin, för att basindustribolagen ska kunna tillförsäkras avtal som är konkurrenskraftiga. Det måste naturligtvis ske på de villkor som gäller i konkurrenslagstiftningen, fortsätter han.
Han passar samtidigt på att motivera fortsatt statligt ägande av Vattenfall.
– Det är ingen tillfällighet att Vattenfall är ett statligt bolag. Vi vill ju att Vattenfall ska agera på ett sätt, i och för sig på affärsmässig grund, som gör att svensk basindustri kan ha konkurrenskraftiga priser.
Gunnar Skoog, en av Pappers fackliga representanter i Rottneros styrelse, uppger att facket reserverat sig mot beslutet. Han riktar samtidigt skarp kritik mot statliga Vattenfall och regeringens energipolitik.
– Det är rent fruktansvärt att inte staten och statliga bolaget Vattenfall tar sitt ansvar. Det finns ett profitintresse hos Vattenfall som inte är av denna världen, säger han till TT.
– Det är elbolagen som driver oss i döden. Inget av elbolagen har haft några kostnadsökningar den senaste tiden. Det finns ingenting som motiverar sådana här prishöjningar, fortsätter han.
Fackliga representanter från Rottneros uppvaktade enligt Skoog så sent som i måndags samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin om nedläggningshoten.
– Det står ju i socialdemokraternas valmanifest att industrin ska ha konkurrenskraftiga villkor. Göran Persson har sagt det i tv. Mona Sahlin har det sagt det i debattartiklar. Nu ställer vi helt och hållet hoppet till politikerna, att de tar sitt ansvar. De kan ju i alla fall ge en ägarstyrning till Vattenfall. Det är ju de som äger bolaget.
Rottneros koncernledning är också mycket kritisk till hur den svenska elmarknaden fungerar.
– Det är ju på gränsen till pinsamt att nya svenska industrier ska jagas från landet av statliga Vattenfall och andra. Men det är det faktum vi får leva med i dagsläget, säger Rottneros koncernchef Lars Blecko till TT efter att ha informerat de anställda om nedläggningen på onsdagsförmiddagen.
– Det är 100 procent elpris. Det finns ingenting annat, tillägger han.
TT