Realtid

Kaffe-dokumentär retar Gevalia

Olle Blomkvist
Uppdaterad: 24 nov. 2006Publicerad: 24 nov. 2006

Glöm sexscenerna i Shortbus. Black Gold är den kanske mest kontroversiella filmen som visas på årets upplaga av Stockholms flmfestival. En svidande kritik mot den globala kaffeindustrin. Efter Starbucks motattack drar nu även Gevalia öronen åt sig.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Tre representanter för företaget Kraft som äger Gevalia dök upp på vår första visning. Filmen har sänt chockvågor genom den globala kaffeindustrin och för fyra veckor sedan var vi på brittisk tv med Head of Affairs på Kraft, så Kraft-anställda över hela världen har sett vad det handlar om, säger Nick Francis.

Bröderna Nick och Marc Francis, journalist/jurist respektive fotograf, börjar bli vana. Deras dokumentär har redan fått Starbucks att gå hårt ut i pressmeddelanden. ”Slarvig” och ”ofärdig” fick kafékedjans anställda veta att filmen är via intern epost, mejl som senare läckt ut.

– Det finns få andra branscher som är så icketransparenta som kaffeindustrin. Det väcker en massa frågor hos konsumenten som ser vår film. Om ett paket kaffe kostar 26–27 kronor, hur mycket av detta går tillbaka till kaffeodlaren?

Starbucks var tillfrågade om att ställa upp i filmen, men avböjde. Filmmakarna fikade även efter de fyra multinationella bolag som styr kaffehandeln. Men Nestlé, Proctor & Gamble, Sara Lee och Kraft tackade samtliga nej.

– Vi hoppas kunna föra upp den här frågan så högt på agendan att den på allvar tas upp på G8-mötet i juni nästa år. Reaktionerna har redan varit signifikativa från bolagshåll. När allmänheten blir medvetna om att miljoner kaffebönder lever så fattigt som ner till en halv dollar om dagen medan industrin håvar in 80 miljarder dollar om året så lär det bli en reaktion, säger Nick Francis som är den av bröderna som pratar mest. Marc Francis verkar iaktta omgivningen som genom den älskade kameralinsen.

Ett sätt att manipulera kaffekonsumenterna, enligt bröderna Francis, är rättvisemärkt kaffe.

– Ett bolag om Nestlé lever högt på att de säljer Fair Trade-kaffe, men det är ytliga marknadsföringsknep. Av allt kaffe Nestlé säljer så är endast 0,2 procent Fair Trade-kaffe. På många bolag har alarmklockorna börjat ringa sedan de sett filmen. Numera vet vi att de håller sig ständigt uppdaterade med forumet på filmens hemsida för att hålla koll på hur vindarna blåser i debatten, säger Nick Francis.

Han är lite försiktig vid möten med journalister. Nick Francis menar att det gäller att vara försiktig med de budskap kaffeindustrin sänder ut. PR-människorna analyserar kritiken och sållar ut säljande fraser som neutaliserar debatten. Men han hoppas mycket på svenskarna.

ANNONS

– Sverige är ett av de länder som ligger högst i kaffedrickarligan i världen. Det är dags att vakna och känna kaffedoften!

Black Gold visas två gånger under den sista helgen på Stockholms filmfestival. Klockan 11 på lördag 25 november och söndag 26 november. Biografen heter Sture och det finns ett kafé i foajén.

Timo Kangas

frilansjournalist

[email protected]

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS