När Carl Lundström, den påstådda finansiären, förhördes i TPB-rättegången idag använde han sig av ett språkbruk som förde tankarna till de olagliga mc-gängen.
"Jag kände mig som en hangaround till TPB"
Mest läst i kategorin
– Jag kände mig som en hangaround och vill kretsa omkring The Pirate Bay utan att det började brännas, förklarade Carl Lundström vid dagens förhör i Stockholms tingsrätt.
Lundström gjorde ett klart och redigt intryck, ibland närmast road, när han på tydlig direktörs-svenska redogjorde för sina låtanden och göranden i The Pirate Bay.
40.000 kronor mer behövdes det inte för att skaka Hollywoods filmmoguler och skivbolagsdirektörer. Åtminstone inte om man får tro Carl Lundström, som var med och finansierade The Pirate Bay under en tid.
Lundström, med ärvda miljoner från Wasa knäckebröd, drev vid den här telekomperatören Rix Telecom. Han träffade Fredrik Neij första gången på spelmässan Dreamhack i Jönköping år 2004.
– Fredrik sa då att tjänsten, The Pirate Bay, var laglig och att målet var att den skulle bli världens största fildelningssajt. Det gillade jag, säger Carl Lundström.
Åklagaren Håkan Roswall gjorde ett stort nummer av att Carl Lundström på olika sätt sponsrade, finanisierade och stöttade The Pirate Bay.
Lundströms intresse i TPB verkar ha varit tudelat; dels sälja bredbandskapacitet till sajten, dels engagera sig affärsmässigt i projektets framtida utveckling.
Lundström uppfattade projektet som ”ömsom lagligt, ömsom olagligt”. Han kontaktade därför sin advokat för att få hans uppfattning.
Advokatens åsikt var att The Pirate Bay inte var något som Lundström och Rix Telecom borde delta i ”någonstans i närheten av Europa”.
– Jag ville inte vara i närheten av ett lagbrott, sa Carl Lundström i rätten.
Men parallellt med advokatens utredning diskuterar ändå Carl Lundström ett partnerskap med Fredrik Neijj och Gottfrid Svartholm Warg, enligt åklagaren.
”Renast vore att fixa fram ett helt nytt bolag som inte har med mig att göra”, skriver Carl Lundström i ett mejl till TPB-entreprenörerna.
Men i rätten hävdade Lundström att han helt släppte planerna att investera i TPB efter att advokaten viftat med röd flagg.
Men åklagaren var av en annan uppfattning. Roswall radade upp mejl och dokument som visade hur planerna på att investera i TPB fortlöpte; Ryssland och Argentina undersöktes som möjliga platser att registrera det nya bolaget. Lundström undertecknade också mejl med sitt namn och ”The Pirate Bay Project”, visade åklagaren.
– Jag tog reda på information som jag skickade vidare till piraterna, sa Carl Lundström i rätten.
Framför allt ett mejl från israelen ”Oded” som åklagaren tryckte på skapade problem för Lundström. I mejlet reserverades pengar för Lundströms räkning, vilket enligt åklagaren kunde uppfattas som att Lundström var delägare i det bolaget.
Vid ett senare tillfälle sa Lundström:
– Jag har gjort en del olagligheter i livet, därför hade det inte varit bra att planera för fler olagligheter.
Realtid.se:s intervju med Carl Lundström från 2006, där han uttalar sitt stöd för TPB, var också uppe till diskussion i salen. Lundström bekräftade att han var korrekt citerad i artikeln.
Upphovsrätterna har stämt de fyra åtalade på sammanlagt 117 miljoner kronor. Störst chans att få ut några pengar har de onekligen från Carl Lundström, som fick 35 miljoner kronor när han sålde Rix Telecom. Dessutom är han en av arvtagarna till Wasabröd-imperiet. Lundström har också figurerat i högerextrema kretsar.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.